Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Цінності

Спадок Луньова

ВІД РЕДАКЦІЇ: Іменна аудиторія ім.А.Ф.ЛУНЬОВА відразу стала осередком мистецтвознавства та загальнолюдських цінностей. Тут уже відбулося  заняття  гуртка мистецтвознавців, презентували книги про І. Ю. Рєпіна до його 175-ої річниці…. Далі – слово доц. О. Г. ПАВЛОВІЙ, кафедра історіографії, джерелознавства та археології.

–  Аудиторія – загальнофакультетська. Дисципліни будуть пов’язані з діяльністю А.Ф. Луньова: методика викладання, мистецтвознавство, мистецтво музейної справи. Проходитимуть  майстер-класи, зустрічі з педагогами та випускниками. Я сама навчалася у гуртку «Райдуга», де Афанасій Федорович викладав всю історію мистецтва. Класична музика звучала після кожного заняття. Десятикласники мали ціле заняття, присвячене прослуховуванню музики Баха. А. Ф. Луньов часто влаштовував екскурсії з відвідуванням театрів. У Афанасія Федоровича у пріоритеті було виховання людини і сама Людина. Велике значення надавалося інтерактивності. З одного боку, був синтез мистецтв, а з іншого – учнів заохочували до спілкування, зокрема – переписки, з художниками для розвитку Пархомівського музею. В. А. Фаворський та І. С. Їжакевич на відстані проводили майстер-класи та спільні образотворчі проекти. Афанасій Федорович був дуже гуманною людиною. Мені запам’яталась його фраза: «Любити народ – дуже легко, а конкретну людину – дуже важко». Коли на Вченій раді запропонували назвати аудиторію, відразу обрали А. Ф. Луньова, як найбільш гідного випускника. Спеціальні курси з історії мистецтва вже чотири роки поспіль успішно проходять на кожній кафедрі історичного. Мені приємно, що і я їх викладаю. Процвітай, нова аудиторія!

Надія ВОЛНА.