П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювілей

Пам’ять не згаса!

ВІД РЕДАКЦІЇ. У травні виповнилося 90 років від дня народження видатного українського вченого-фізика проф. М. А. ХИЖНЯКА. Шлях Миколи Антоновича від молодого талановитого студента фізико-математичного факультету до доктора наук, професора,  академіка Міжнародної академії наук прикладної радіоелектроніки був пов’язаний безпосередньо з Харківським університетом, після закінчення якого в 1952 році він був направлений на роботу до Харківського фізико-технічного інституту АН УРСР.

Микола Антонович був  видатним ученим і  педагогом. Багато років викладав у ХДУ та зробив величезний внесок у формування та розвиток радіофізичного факультету (нині  факультет радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем). Написав понад 570 наукових робіт, брав участь у діяльності постійного наукового семінару для наукової спільноти міста. Під його керівництвом 53 аспіранти та здобувачі наукового ступеня захистили кандидатські дисертації, а 18 стали докторами наук.

Проф. М. М. ГОРОБЕЦЬ, завідувач кафедри прикладної електродинаміки:

- Проф. М. А. Хижняк - великий фізик і чудова людина.  На першому місці для нього завжди була наука. Фізик-теоретик, він блискучим студентом в університеті, успішним аспірантом, дуже швидко захистив кандидатську і докторську дисертації та зробив істотний внесок у науку. На нашій кафедрі він працював на півставки професора. Сумісництво взагалі не дуже легка справа, адже Микола Антонович працював начальником відділу в фізико-технічному інституті - це дуже відповідально, адже вимагає багато зусиль, великих і  дрібних справ, які забирають багато сил, здоров'я і нервів. Микола Антонович працював з початку 70-х рр.,  викладав загальний курс лекцій для старших курсів радіофізичного факультету «Теорія хвильових процесів». Студенти його  любили і поважали, він керував дипломними роботами,  керував аспірантами. Кандидати та доктори наук, які захистилися під його керівництвом, стали знаковими особистостями у науковому співтоваристві держави і світу. Миколу Антоновича пам'ятають, люблять і згадують теплими словами. Кажуть, що людина жива, поки про неї пам'ятають. А пам’ять про Миколу Антоновича Хижняка буде жити дуже-дуже довго!

Даша КОСТЄВА.