Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Найкраще місто на Землі…

Зоопарк осінній

ВІД РЕДАКЦІЇ: Харківський  зоопарк та його мешканців восени – особливий! Ми завітали сюди у гості. Прес-секретар зоопарку СИВУХА Жанна Михайлівна розповіла нам стільки цікавого! Випускниця нашого відділення журналістики Жанна Михайлівна – фахівець своєї справи. Дякуємо, Жанночко, що пам’ятаєте альма-матер.

Тварини зоопарку насолоджуються теплими осінніми днями. Доки стоїть гарна та тепла погода,  вони проводять більшу частину свого часу на вулиці. …Амурський тигр Єлисей, полюбляє прогулянки за будь-якої погоди. Йому треба побігати, погратися. Улюблене заняття слонів – Ауна і Тенді – приймати пісочні ванни та обкидатися піском. Пісочна терапія  оберігає шкіру від укусів комах. Вона служить  своєрідним кремом. Ведмеді насолоджуються сонцем. Їхня улюблена забава – дряпати стовбур кігтями: стають на задні лапи та намагаються дістати якомога вище.  6 бурих та 3 гімалайських ведмеді вже починають готуватися до зими. У них змінюється раціон: на зміну літньому меню приходить більш калорійна їжа, бо тварина повинна накопичити достатній запас жиру, щоб залягти в барліг на всю зиму. Їхній осінній раціон складають такі продукти: сезонні овочі та фрукти (гарбуз, морква, яблука), м'ясо, риба, хліб, каші та молочні продукти (молоко та кефір). Лігво готують  не раніше листопада. Тварини самі будують собі місце для сну з великої кількості соломи. Це явище не можна назвати «сплячкою». У ведмедів не знижується рівень життєдіяльності організму, як, наприклад,  у  їжаків та бабаків. Вони зимою впадають у повне заціпеніння. А такі тварини як гривасті барани, олені, верблюди, рисі, вовки, коні Пржевальського, єноти та тигри залишаються у відкритих вольєрах. Раціон в  осінній період  посилений. Тварин годують частіше та рясніше. Обсяг корму збільшується на 15 %.

…Минулої осені ми розповідали Вам про новонароджених корсаків – Льоню та Моню. У липні малюкам виповнився один рік. Вони почувають себе прекрасно, залюбки ідуть на контакт та викликають розчулення, коли мотають хвостиками.


Свою першу осінь у Харківському зоопарку зустріли пара орангутанів – 12-річний Жора і 29-річна  Флора.  Це перші суматранські орангутани, яких офіційно завезли до України. До нашого зоопарку вони приїхали із зоопарку La Boissière du Doré  на півночі Франції. Вони подолали понад 3 000 км. без проблем і зараз освоюються в нових просторих вольєрах, які знаходяться в локації під назвою «Планета мавп».  Тут усе  зроблено для того, щоб тваринам було затишно: мобільні конструкції розміщені на різній висоті. Це дозволяє тваринкам активно переміщуватися та освоювати простір.


Анна КОЧИШ, наш кор.