Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Зупинена мить. Вересень-2019

Народження нового іменного кабінету

 

12-го вересня відбулося урочисте відкриття аудиторії імені А.Ф. Луньова, випускника університету, заслуженого українського педагога, мистецтвознавця, музеєзнавця, засновника Пархомівського історико-художнього музею (з 2008 р. музею присвоєно його ім’я). «Велика подяка Афанасію Федоровичу за те, що він встиг зробити. Пишаємося, що така непересічна особистість прославила Україну, Харків та університет, привнесла дух подвижництва, високої пристрасті до мистецтва. Завдяки своєму засновнику в Пархомівському художньому музеї завжди панує атмосфера душевного тепла й потягу до прекрасного», – проголосив на заході ректор університету, академік В. С. БАКІРОВ.

Зі стіни іменної аудиторії присутніх  вітає портрет Афанасія Федоровича Луньова, автор якого, народний артист України, художник Віктор КОВТУН був присутній на урочистостях. Він зобразив Афанасія Федоровича у вільній позі, який сидить, спираючись на стілець, підпираючи рукою голову і посміхаючись до колег і студентів. «З першого погляду картина викликає змішані відчуття, поступово розкриваючи свою суть. Зображено вчителя, який відпочиває після проведених занять. Він уже віддав частину себе і перебуває у стані покою відновлення. Цей портрет про усіх учителів, таке відчуття знайоме кожному педагогові. Наш факультет готує не просто спеціалістів, а висококласних спеціалістів. Афанасій Федорович стане для них неперевершеним прикладом для наслідування»,  –  прокоментував декан історичного факультету, доц. С. Д. ЛИТОВЧЕНКО.

На відкритті працювала пересувна та стаціонарна виставки, присвячені А. Ф. Луньову.

 

Надія ВОЛНА.


Наукові старти

Традиційне фізико-математичне свято «Наукові старти» для школярів міста у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна, як завжди, зібрало величезну кількість дітей:  понад 500 школярів 5-8-х класів. Вони мали можливість дізнатися свій рівень у математиці, вирішувати різноманітні задачі, а згодом стати слухачами Малого Каразінського. В олімпіаді з математики взяли участь учні 4-8 класів, в олімпіаді з фізики –  учні 8-9 класів. Давній друг редакції Сергій Петрович СОЛОНСЬКИЙ подарував для Вас, шановні читачі, свої дивовижні фотографії зі свята…