Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Першокурсник-2019

«Каразінський – перший пріоритет!», – медик Ірина ДУДАР

ВІД РЕДАКЦІЇ. Цьогоріч до Каразінського вступило 8 осіб, які склали ЗНО на 200 балів.  Ірина ДУДАР – одна із них. Вона написала ЗНО з біології на 200 балів! Дівчина ставила Каразінський у перший пріоритет і вступила на медичний факультет за спеціальністю «222 Медицина». Ірина – харків’янка, тож про університет знає змалку. У родині вже є медики, але студентка зазначає, що самостійно обрала майбутню професію. Навчалася Ірина в КЗ «Харківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 15 з поглибленим вивченням окремих предметів Харківської міської ради Харківської області».

Ірина ДУДАР: «Під час вступу не раз бувала в університеті. Мені сподобалася дружня і відкрита до діалогу атмосфера. До того ж була можливість познайомитися з викладачами, які залюбки допомагали. Для мене медицина – одна з найцікавіших спеціальностей в усьому світі, тому немає нічого дивного в моєму виборі. Перші пари в університеті – складні, але цікаві. Наша група складається з восьми осіб. Мені подобається вивчати біологію, тому в школі я брала участь в олімпіадах (2 місце з біології, 1 місце з екології). На ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України посіла 2 місце на секції «Валеологія». Я захоплююся подорожами, вивченням іноземних мов, у вільний час займаюся малюванням. В Україні улюблене місце, безумовно, Карпати. За кордоном мені дуже сподобалося німецьке місто Вюрцбург. А тепер моїм найулюбленішим місцем в Харкові є Каразінський університет».

Карина БОНДАР.


«Мрію стати доктором наук», – хімік Тетяна РІЗНИЧЕНКО

 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Як показує досвід Тетяни РІЗНИЧЕНКО, першокурсниці хімічного факультету, не таке те ЗНО страшне, як його малюють. 200 балів з хімії – з таким результатом прийшла студентка до Каразінського.

Тетяна – випускниця Харківської ЗОШ №53, золота медалістка. За час навчання дівчина брала участь в багатьох олімпіадах та конкурсах, але вперше перемогла на районній олімпіаді саме з хімії. Висновок був цілком логічним – з хімією у дівчини відносини дружні. Крім того, серед знайомих виявилося багато хіміків, які, за її словами, надихнули обрати саме цей факультет.

– Я давно визначилася з вибором навчального закладу, але періодично переконувалася в його правильності, – говорить дівчина. –  Друзі радили мені Каразінський як університет з потужною теоретичною базою.

В університеті для Тетяни поки що все нове – новий колектив, умови. Дещо незвично, але інколи навіть легше, ніж в школі. Наприклад, дівчині подобається відсутність так званих «зайвих» дисциплін.

Вибір спеціальності для Тетяни ще попереду, але дівчина в майбутньому  вже бачить себе в науці: «Я мрію стати доктором наук і стану, бо докладу до цього максимум зусиль!»

Карина ТАРАСЕВИЧ.


 

Секрети успіху від математика Даниїла ОСТАШЕВА

ВІД РЕДАКЦІЇ: Даниїл ОСТАШЕВ – першокурсник факультету математики та  інформатики: його називають  одним із найкращих в деканаті, адже у нього вже багато перемог!

Даниїл: «Мій шлях до інформатики почався ще з шостого класу,  я міг просидіти цілий день за монітором комп’ютера та пізнавати нове. Тоді ж, почав  відвідувати молодіжну наукову спільноту «Q-Bit». Наш викладач  Арзубов Микола Олексійович допоміг опанувати Pascal.  У сьомому класі  перейшов на С++, почав їздити на олімпіади… А де ж коріння захопленості? Можливо, у  бабусі Масленіковій Олені Валеріївні, викладачеві вищої математики на економічному. У 2019 р. посів перше місце на Всеукраїнському конкурсі МАН завдяки проекту, присвяченому розподілу маршруту доставки. Вдалося розробити власний спосіб швидкої доставки продуктів, техніки, пошти  швидко, але з меншою витратою топлива. Був нагороджений поїздкою до Китаю, і звідти також привіз перемогу – бронзову медаль! Бронза серед школярів із 50 країн! Нині Даниїл разом з IT-командою беруть учать у змаганнях ICPC. Перший етап  проходив у Харкові навесні-2019. Другий відбувся в Одесі нещодавно...

Даниїле, поділися власним секретом успіху!

– Секрет шукай у собі! Працюй над собою, став чітку мету та пріоритети!

Ю. БРЕЖНЄВА.

 

 

Природжений турнірник – фізик Владислав РУДЧИК

ВІД РЕДАКЦІЇ. Владислав РУДЧИК – випускник Харківської загальноосвітньої школи №143, багатократний переможець різноманітних олімпіад та турнірів, першокурсник фізико-технічного факультету. Для нього визначальним фактором під час вибору майбутньої професії та університету стала співпраця зі студентами й викладачами Каразінського під час підготовки до турнірів.


Влад: «У 7-ому класі мені довелося вперше взяти участь в районній олімпіаді та вибороти перше місце. І тут з’явився непідробний інтерес, жага до знань. З 10-ого класу моїм хобі стали шкільні турніри. Хімія, біологія, фізика, географія, право, історія… Я брав участь у кожному, якщо була така можливість. Перший кубок за чемпіонство отримав на міському етапі Турніру юних географів. Потім було дві перемоги на Всеукраїнських етапах турнірів з фізики (спочатку – ІІІ, наступного року – ІІ місце). Вони і спрямували на «шлях фізичний». А під час підготовки до турнірів відбулося знайомство з викладачами та студентами ХНУ імені В. Н. Каразіна, що і спричинило вибір університету. Я готувався до ТЮФ саме в Каразінському й побачив, який тут високий професійний та досвідчений склад викладачів! Мене захоплює те, що викладачі тут ставляться до своїх підопічних як до майбутніх колег. Очікую від факультету багато цікавого, адже фізика ніколи не буває нудною. Знаю, що буде дуже складно, але це того варте».

Даша КОСТЄВА.


«Буду гідною студенткою...», Ануш МКРТЧЯН, факультет іноземних мов

 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Ануш МКРТЧЯН –  випускниця Охоченської гімназії Нововодолазького району – першокурсниця  факультету іноземних мов. Вона в захопленні від перших днів навчання, від Посвяти у студенти.


Ануш: «Насичені заняття викликають наснагу до праці. Почалася підготовка до  конкурсу «Альма матер». Звикаємо до нового розкладу дня та режиму, вчимося правильно використовувати свій час. Я так радію, що принесла перемогу не лише для себе, а й для рідної школи. Мій шкільний учитель Томіліна Ірина Вікторівна також радіє!  Хіба це не радість? Від навчання в університеті очікую передусім високого рівня знань! А від себе – впертості  стати гідною студенткою Харківського університету імені В. Н. Каразіна»!!!

А. КОЧИШ.

 

«Від Каразінського до SpaceX», – хімік Олеся ДЗЕДЗЮЛЬ

ВІД РЕДАКЦІЇ. Отримати 200 балів із ЗНО – практично неможливо. А першокурсниця хімічного факультету, випускниця Аерокосмічного ліцею на базі ХАІ Олеся ДЗЕДЗЮЛЬ  отримала 200 балів із профільної дисципліни – хімії.

Сьогодні Олеся староста групи ХБ-11 прожила перший місяць навчання у Харківському університеті. Її плани  на майбутнє грандіозні. Олеся: «Все починається з малого. Інтерес до науки з’явився у мене ще в 5 класі, коли я прийшла вперше на “фізматик”, де ми займалися різними дослідженнями, щось майстрували, і навіть розбирали радіоприймач  та старий телевізор. А хімія захопила мене  в 9 класі. Спочатку це було бажання  отримати “дванадцять” на уроці, а потім зрозуміла: хочу займатися хімією. У 10 класі відвідувала Малий Каразінський університет, курс «Органічна хімія»,  розв’язувала задачі. Обирала найдивніші, незрозумілі та ті, що лякали. Найскладнішим у підготовці було не почати панікувати. У пріоритеті  були фізика і хімія. Я довго вагалася між ними. Перемогла остання. А Каразінський обрала, бо серед харківських вузів з хімічними факультетами він найкращий. Головне це можливість отримати фундамент знань. Мені подобається, що про студентів на хімічному піклуються,. Перші тижні пролетіли швидко, цікаво. Усе навкруги надихає»!

Щодо планів на майбутнє: Олеся мріє зі всією широтою душі отримати Нобелівську премію, заснувати компанію за  масштабами близькою до SpaceX.

А. УДНІКОВА.