П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Трибуна декана

З перших вуст

«Для нас – типова ситуація! – проф. Г.М. ЖОЛТКЕВИЧ

Проф. Г.М. ЖОЛТКЕВИЧ, декан факультету математики і інформатики:

– Для нас типовою є ситуація, коли більшість першокурсників вступає до нашого факультету за першим пріоритетом, навіть 15 із 16 за спеціальністю «Прикладна математика». «Випадкових» студентів практично  не маємо: навчання складне, всі процеси прозорі, відраховують заслужено. Але відраховані з часом повертаються, це доводить затребуваність нашого факультету. Школярів заохочуємо навчанням у Малому Каразінському університеті, турнірами юних математиків. Ось сьомого вересня пройшло щорічне традиційне  свято «Наукові старти», в якому взяли участь 500 школярів 5-8-х класів із Харкова. Вони мали можливість дізнатися свій рівень у математиці, вирішувати різноманітні задачі, а згодом стати слухачами Малого Каразінського. Кожного року кількість талановитих вступників змінюється. Наприклад, цього року трохи менше, ніж минулого, але більше, ніж позаминулого. Добре, коли обдаровані студенти становлять ядро курсу, адже тоді до них долучаються й інші за ефектом снігової кулі.

Надія РУБІНІНА.

Істфак в пріоритеті

С. Д. ЛИТОВЧЕНКО, декан історичного факультету:


– Цього року до нашої університетської родини ми зарахували 90 першокурсників. Хочу відзначити, що  ліцензія розрахована лише на 120 місць, однак наш історичний факультет виявився в першому пріоритеті для 121 студента. Як на мене, це гарний показний, який пов’язаний з багатьма факторами. По-перше, ми проводимо ґрунтовну профорієнтаційну роботу. Ми  активно працюємо не лише з дітьми, готуючи їх до обласних олімпіад та МАНу, а й з вчителями. По-друге, викладачі нашого факультету є авторами шкільних підручників високої якості. Багато студентів обирають наш університет ще й тому, що вони навчалися за підручниками науковців, які працюють саме тут. По-третє, наш університет проводить Дні відкритих дверей. По-четверте, враховуючи високий розвиток інформаційних технологій на просторах Інтернету, ми активно ведемо наші сторінки в соціальних мережах. Найкраще з інформуванням  цього року впорався Instagram.

Карина ТАРАСЕВИЧ.