П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Рейтинги. ТОП-100 України

 

 

 

Ю.В.ЄРЕМЕНКО: «Ми просто виконуємо свою роботу якісно!»

 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Харківський фізико-технічний ліцей №27 за підсумками торішнього зовнішнього незалежного оцінювання потрапив в сотню кращих навчальних закладів України, виборовши почесне друге місце. Наш спецкор Карина ТАРАСЕВИЧ поспілкувалася з директором Юлією Вікторівною ЄРЕМЕНКО, щоб з’ясувати, у чому полягає секрет успіху славнозвісного ліцею.

 

– Юліє Вікторівно, вітаємо Вас з досягненням такого високого рівня! Як сприйняли цей результат?

 

– Звичайно, було приємно! Цей результат є оцінкою якості нашої роботи, яку ми виконуємо сумлінно. Наша задача – зробити так, щоб випускники ліцею були конкурентоспроможними не тільки в Україні, а й у всьому світі.

 

– Назвіть складові вашого успіху.

 

– Перше – це педагогічний колектив. У нас він справді могутній: і Заслужені вчителі, і Кавалери ордена «За заслуги», і почесний громадянин Харкова, і Народний вчитель України. Наш колектив – це люди, віддані своїй праці, багато з них вихованці ліцею. Наприклад, Олена Юхимівна Харік є вихованкою першого випуску нашого закладу, наразі викладає математику, до то ж Заслужений і Народний вчитель України. Ліфиць Сергій Олександрович – теж випускник нашого закладу, викладає математику і є Заслуженим вчителем України, Кавалером орденів «За заслуги» II, III ступенів, щорічно готує велику кількість переможців всіляких олімпіад, зокрема міжнародних. Друга складова – це наші учні. Справа в тому, що в нас немає початкової школи, 5 клас ми набираємо на конкурсній основі. Тобто нашими учнями стають найобдарованіші діти Харкова. Третя складова – це підтримка і розуміння з боку батьків і влади, як на міському, так і на всеукраїнському рівнях. Секрету успіху як такого немає, я вважаю, що кожен просто повинен якісно виконувати свою роботу.

 

– Якими досягненнями можете пишатися?

 

– Наш заклад було відкрито 1963 р. За два роки серед переможців міжнародної олімпіади з математики вже були наші учні. З того часу наш заклад тримає дуже високу планку в освіті. Кожного року наші учні є переможцями міжнародних олімпіад не тільки з математики, а й з хімії, інформатики, технологій. Також наші учні беруть участь у творчих конкурсах. Наприклад, цього року під патронатом харківського міського голови було започатковано конкурс «Мандрівка Харковом», в якому двоє наших учнів стали переможцями. Головне досягнення ліцею – це наші обдаровані діти.

 

– На чому в ліцеї базуються стосунки між вчителем і учнем?

 

– Добре, коли це повне взаєморозуміння і довіра. Однак треба зауважити, що діти змінюються. Щоб мати змогу спілкуватися з ними на рівних, розуміти вимоги сучасності, повинні змінюватися й вчителі. Вчитель повинен бути наставником і другом, який може не тільки навчити розв’язувати задачі, а й дати життєву пораду. Це в дусі нової української школи, але, як на мене, це було необхідно завжди.

 

– Як давно ліцей співпрацює з Каразінським університетом?

 

Ініціатива відкриття нашого закладу належала вченим Харківського університету – Олександру Іллічу Ахієзеру та Юрію Володимировичу Ганделю. Спочатку в ліцеї працювали викладачі університету. Тому дружні відносини з Харківським університетом підтримуються з тих часів. Зараз ми співпрацюємо з факультетом математики і інформатики, факультетом радіофізики, біомедичної електроніки і комп’ютерних систем, фізичним та фізико-технічним факультетами. У співпраці з ними проводяться різноманітні конкурси, зокрема турніри юних фізиків і математиків. Ми співпрацюємо з Центром довузівської освіти університету, який організував систему гуртків з математики, фізики, інформатики та іноземної мови. Діти відвідують ці гуртки, а серед викладачів є вчителі з нашого ліцею.

 

– Скільки випускників ліцею стають студентами Каразінського?

 

– Ми не можемо давати рекомендації щодо вступу в той чи інший навчальний заклад. Наші випускники є конкурентоспроможними і можуть навчатися в будь-якому навчальному закладі не тільки України, а й світу. Головне, щоб вони знайшли свою дорогу і стали кращими спеціалістами в обраній галузі. Як такої статистики ми не ведемо. Однак, можу сказати, що призери минулорічної і позаминулорічної міжнародних олімпіад з математики зараз навчаються саме в Каразінському на факультеті математики та інформатики.

 

– На що б Ви порадили звернути увагу харківським школам, які цього року не потрапили до рейтингу?

 

– Я не маю права порівнювати когось з кимось. Однак я переконана, що кожен повинен свою роботу виконувати якісно. Ми не ганяємося за рейтингами, й іншим цього не радимо. Я вважаю, що Харків – це місто студентів й науки, а заклади освіти є її підґрунтям. Головне – це мати підтримку і кожного дня отримувати перемоги на своєму рівні.

 

Карина ТАРАСЕВИЧ.