Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Школа молодого лідера

 

 

Лідерство – фактор успіху!

 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Продовжуємо наші розповіді про актив Школи лідерства Каразінського – це молоді та амбіційні співробітники університету, які бажають змінити свою альма-матер на краще. Одним із постійних учасників школи є директор університетської медіа-студії Михайло Володимирович ПРОЦЕНКО.


 

– Михайле Володимировичу, як давно Ви у школі лідерства?

 

– Увійти в команду школи лідерства мене запросив ректор нашого університету Віль Савбанович Бакіров. Це було у квітні 2017 р. Я був присутній вже на перших лекціях і на сьогодні не пропустив жодної. Бути учасником такого масштабного проекту – велика відповідальність для мене. Хочеться виправдати довіру. Намагаюся приносити користь рідному університету на своїй невеликій посаді. Я вважаю, що ідея такої школи – дуже корисна, адже в будь-якій великій організації завжди є проблеми, які можна вирішити лише спільними зусиллями. Наприклад, кілька занять в листопаді минулого року були присвячені обговоренню стратегії розвитку університету. Засідання проводилися за керівництвом ректора. Це була серйозна командно-проектна робота. Всі наші напрацювання лягли в основу стратегії розвитку Каразінського до 2025 року.

 

Як у професійній діяльності користуєтесь набутими навичками?

 

– Керівництво студією – це перш за все робота в колективі. Моє завдання –розумно використовувати ресурси співробітників та правильно розставляти пріоритети. Важливо, щоб кожен був на своєму місці. Я хочу надихати та мотивувати команду на нові звершення, а для цього потрібен досвід, який я і отримую у школі лідерства. У моїй викладацькій діяльності набуті знання також не є зайвими. Якщо студенти не сприймають тебе як лідера, то ніякої співпраці не вийде. А якщо немає співпраці, то як же можна чомусь навчити?

 

– У школі лідерства Ви й самі знаходитеся в якості учня. І як воно?

 

– Вік живи – вік учись. Я вважаю, що навчатися ніколи не пізно. До того ж заняття є цікавими та корисними й для загального саморозвитку. Ми розглядаємо різні питання, пов’язані з лідерством: якими якостями повинен володіти лідер, як правильно використовувати ресурси, як грамотно себе подати, як спланувати свій час і т.д. До нас приїздять лектори зі столиці та з-за кордону. Наприклад, минулого року відбулася зустріч із керівником консалтингової компанії Green Oasis Аділем Алекперовим, автором низки публікацій на тему лідерства та організаційного розвитку, досвідченим консультантом управління персоналом, лідерства та стратегії. Мені було дуже цікаво дізнатися реальні приклади з життя відомих бізнес-лідерів – як за допомогою лідерства вони побудували прибутковий успішний бізнес. Я із величезним задоволенням ще раз би послухав його лекцію. Це дійсно цінні знання. Хотілося б, щоб заняття у школі проводилися частіше.

 

– Як Ви вважаєте, лідером народжуються чи стають?

 

– Як на мене, обидва варіанти є правильними. Безумовно, щоб стати лідером, потрібно мати якісь задатки від природи (хоча б сміливість, наприклад), однак не менш важливими є ті знання, які людина набуває у процесі навчання. Потрібно постійно працювати над собою, самовдосконалюватися, зростати. Я не можу сказати, що з народження був лідером. Та й зараз таким себе не наважусь назвати. Перефразуючи відомий вираз скажу: я не лідер, я тільки навчаюся. А навчатися є чому. Адже хто такий лідер? У моєму розуміння – це перш за все освічена людина, хороший оратор, гарний менеджер, тонкий психолог. Лідерство – є найважливішим фактором успіху у сучасному світі. У майбутньому Каразінський бачу виключно серед лідерів!

 

Карина ЧАЙКА.