Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

У Раді ветеранів

Це потрібно живим!

ВІД РЕДАКЦІЇ: У святкові весняні дні ветерани війни та праці Каразінського відвідали с. Соколово, яке у березні 1943-го чехословацькі воїни відчайдушно обороняли, щоб захистити підступи до Харкова. Пам’ятаємо, що наші гуртожитки №9 та №2, №10, №11 розташовані на пр. Л. Свободи та на вул. О. Яроша. Проспект і вулиця названі на честь цих героїв. Нині у селі функціонує  музей Бойового братства. Вражає  14-метровий монумент «Братство».


Захід розпочався з урочистого покладання квітів до пам’ятника воїнам-студбатівцям. Цій традиції вже 20 років. Дорогу  до с. Соколово звеселяли  піснями часів Великої Вітчизняної війни. Гостей радо зустрів директор музею О. І. КУЦ та запросив до меморіального комплексу: 10-метрового обеліску із червоного граніту зі словами вічної пам’яті українською та чеською мовами. Далі екскурсія рушила до музею. З часу створення у 1958 році тут було проведено близько 2,5 млн екскурсій, музей відвідало понад 100 тис. іноземних громадян. Експозиція присвячена подіям березня 1943 року, коли чехословацький батальйон під командуванням підполковника Л. Свободи, разом із радянськими солдатами тримав оборону по р. Мож, щоб зупинити наступ німецько-фашистських військ на Харків. У музеї діє три зали. Перлина музею – діорама «Бій у селі Соколове» художників В. Парчевського, І. Єфраімсова та В. Мокрожицького. Реалістичність зображення досягається не лише увігнутою формою стіни, а також об’ємною композицією на підлозі, яка непомітно переходить у картину на стіні, і стилізацією глядацького майданчика під зруйновану хату. Авторам вдалося передати головні моменти бою: відсіч німецьких танків, блокування переходу через річку Мож, хоробрість  воїнів, які стояли на смерть  проти численного ворога.

У ході екскурсії ректор Каразінського університету, академік В.С. Бакіров подарував музею енциклопедичний словник «Харківщина», а директор музею О. І. Куц вручив ректорові зменшену копію діорами. Завершилася екскурсія святковим обідом і частуванням польовою кашею під пісні та вітальні слова.

Надія РУБІНІНА.