П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювілейні моменти

100-річчя генія

ВІД РЕДАКЦІЇ. У червні Національний банк у продовження серії «Видатні особистості України» запровадив у обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні, присвячену  академіку АН СРСР, академіку НАН України, Почесному громадянину міста Харкова, видатному геометру ХХ століття Олексію Васильовичу ПОГОРЄЛОВУ. На аверсі монети зображено гелікоїд (гвинтова поверхня), на тлі якого – полігональне наближення кривої. На дзеркальному тлі реверсу монети розташовується портрет ученого, ліворуч від якого – абстрактна фігура, що символізує дослідження математика в топології.


Доц. О. Л. ЯМПОЛЬСЬКИЙ, завідувач кафедри фундаментальної математики: «В пам'ять Олексія Васильовича наприкінці червня пройшла Міжнародна конференція «Геометрія, диференційні рівняння та аналіз». Організаторами конференції виступали Каразінський університет  та Фізико-технічний інститут  низьких температур імені Б. І. Вєркіна НАНУ. Географія учасників різноманітна: це вчені із Австралії, Великобританії, Ізраїлю, Іспанії, Італії, Канади, Кувейту, Німеччини, Польщі, Росії, США, Франції та України. Географія зареєстрованих, але тих, які не брали безпосередньої участі,  осіб іще більш широка.

Ініціатором проведення конференції та видання монети став проф. О. А. Борисенко, член-кореспондент НАНУ, нині співробітник ФТІНТу. Олександр Андрійович узгоджував і дизайн, адже хотілося аби фігура, зображена на монеті, безпосередньо стосувалася діяльності Погорєлова. Також завдяки Олександрові Андрійовичу святкування 100-річчя Погорєлова внесли до переліку пам’ятних дат. Олексій Васильович навчав, що в роботі дуже важливий гарний результат. Це означає, що твої дослідження не тільки відкривають нові зв’язки між математичними об’єктами,  мають загально математичну цінність, їхнє застосування можна знайти в механіці, фізиці та інших областях досліджень. Олексій Васильович був лауреатом декількох премій державного рівня, але ніколи не ставив за мету отримання  винагород. За його словами, йому було просто цікаво розв’язувати складні проблеми з геометрії,  геометричних диференціальних рівнянь у частинних похідних, аналізу. Саме за роботи в області топології та геометричних диференціальних рівнянь декілька математиків сучасності отримали премією Абеля (аналог Нобелівської), що була заснована лише у 2003 р. Так, наприклад, у 2019 році Абелівську премію вперше отримала жінка, Карен Уленбек (Техаський університет),  «за роботи з геометричного аналізу та калібрувальної теорії поля». Пам’ять про видатного математика жива. На факультеті математики і інформатики вже 10 років існує аудиторія імені академіка О. В. Погорєлова. Там зберігаємо портрет Погорєлова, меблі з його кабінету. У березні цього року відкрили меморіальну дошку – барельєф на фасаді будинку, де мешкав учений».

Карина БОНДАР.