Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Студентський будівельний загін!

ВІД РЕДАКЦІЇ: Сьогодні наша розповідь про роботу будзагону, який надає можливість кожному зі студентів спробувати свої сили і в фізичній праці влітку. Бажаючих працювати щороку стає все більше. Хлопці та дівчата не лише допомагають облаштувати та покращити зовнішній вигляд багатьох структур Каразінського, але й мають змогу отримати реальні гроші за свою старанну роботу. Руслан ЗАБРОДСЬКИЙ, член студентського профкому, цього року відповідав за результативність літньої праці:
–– У 2010 році до університету на роботу влаштувалось 42 студента I – IV курсів. Звичайно, перевага віддавалась тим особам, які вже раніше працювали у нас та проявили себе, як сумлінні працівники. Задля працевлаштування ми вимагали ряд документів та обов’язкове проходження медкомісії. Будзагін існує вже п’ять років. Його роботу організовує профком студентів. Наша ідея виявилася продуктивною, оскільки адміністрація університету отримує певну допомогу у реконструкції території альма матер, а студенти, у свою чергу, отримують можливість заробити упродовж літа непогані гроші.
– Як власне студенти, наприклад першокурсники, дізнаються про існуючі вакансії та й взагалі про існування подібної структури?
– Студенти могли дізнатися про вакансії з об’яви, що протягом кількох місяців була розміщена на стенді біля студентського профкому. Також ми телефонували тим студентам-працівникам, які в минулі роки нам допомагали, та попереджали їх про можливу роботу цього року. Під заборону потрапляли, звичайно, ті студенти, які влітку проходили практику.
– Як плануєте роботу? Скільки триває робочий день у студента?
– Певний обсяг роботи надається адміністрацією університету. Учасники будзагону розподіляються на підгрупи, у кожної з яких є свій бригадир. Його завдання полягає у контролі організації кожного з наданих об’єктів. Цього року ми працювали у головному і північному корпусах, Ботанічному саду.
– Руслане, дозволь нескромне запитання – скільки грошей можна заробити в університеті за літо?
– Зарплата складала в середньому 2. 500 грн. (якщо студент працював з першого липня до 27 серпня включно). Деякі активісти заробили і 3000 грн., враховуючи постійні премії, які надає профком та адміністрація університету. Їх отримують ті студенти, які, наприклад, працювали понад запланованого графіку. План роботи складався таким чином: студенти I – III курсу працювали на 0, 5 ставки на посаді підсобного робітника. Причому всі без виключення отримували офіційну посаду, з трудовою книжкою і, відповідно, в результаті – стаж роботи. Четвертокурсники мали можливість працювати на повну ставку, оскільки у них за плечима вже є диплом бакалавра. Серед найактивніших хотів би назвати Сергія та Андрія СКРИННІКОВИХ, четвертокурсників екологічного факультету, Владислава КРИШТАЛЬЯНА, третьокурсника фізико-технічного факультету, Наталю КОРОБКУ, четвертокурсницю факультету іноземних мов, Олену БУБЕНІ, третьокурсницю біологічного. Вважаю, що наша ідея існування будзагону розвиватиметься з кожним роком , адже гарно оплачувану роботу знайти дуже важко, і завжди знайдуться люди, небайдужі до створення порядку і краси рідної альма матер.


О. КОСТІНА.