П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Найкраще місто на Землі!

Харківський зоопарк: весна-2019

ВІД РЕДАКЦІЇ. Харківський зоопарк – гордість та візитна картка нашого міста! Зоопарк, заснований у 1895 році, один з найстаріших у Північній Європі. Він нараховує близько 400 видів риб, амфібій, рептилій, птахів та ссавців.

Володимир Іванович КІМНАТНИЙ – керівник відділу іміджевих та соціальних проектів, координатор інформаційних проектів розповідає про реконструкцію зоопарку та цікавих звірят, які народилися цієї весни.

Реконструкція зоопарку

…Наш зоопарк переживав різноманітні моменти: і війну, і кризу дев’яностих років. А сьогодні тут розгорнулась найглобальніша реконструкція за останні десятиліття. На харків`ян та гостей міста чекає повністю новий зоопарк з великою кількістю нових експозицій: «Стежка тигра», «Дика Австралія», «Африканська савана», «Південна Америка», «Світ узбережжя», «Планета мавп», «Королівство слонів» та ін.

Будівельні роботи в зоопарку розпочалися в 2016 р. Реконструкція у самому розпалі! Будується каналізація. Проводиться повне оновлення мереж електропостачання, зовнішнього освітлення. Усі будівельні роботи та хід реконструкції  відбуваються під наглядом Європейської асоціації зоопарків та акваріумів. Доглядають за тваринами зоотехніки та зоологи. На даний момент у зоопарку близько 230 видів тваринок.


Про нових мешканців

Справжня весняна погода кличе звірят виходити на прогулянки до літніх вольєрів. У ігровому настрої перебувають майже всі тварини. Ось верблюди, антилопи канна та коні Пржевальського, які граються на теплому весняному сонечку. Для птахів весна – це період залицяння та шлюбних ігор, тому щиглі виглядають особливо привабливо. Під кінець весни після завершення шлюбного сезону ссавці линяють, і вся їх краса швидко зникає аж до осені.

І, звісно ж, яка весна без нового потомства! Вперше в історії Харківського зоопарку, за майже 50 років утримання рожевих пеліканів,  відбулось вдале поповнення в їх родині! І це справжнє диво! Маленьке звірятко, вагою в 200 грам, з`явилося на світ близько двох місяців назад. Воно було абсолютно оголеним та яскраво-рожевого кольору. Поступово шкіра почала темніти, а на десятий день з`явився перший пух чорного кольору. Зараз наш двомісячний малюк має повністю чорне оперення. З часом колір буде світлішати, а «дорослий наряд» з рожевим відтінком молодий пелікан одягне лише на третьому році життя.


Протягом першого тижня життя маленький пелікан харчувався різноманітною кашею, яку відригували йому батьки. З часом він почав їсти недоварену рибу, а потім свіжу, яку він діставав із батьківського дзьоба. Зараз пеліканчик віддає перевагу рибі-бичок. Завдяки гарному апетиту малюк набирає вагу. За два місяці пелікан набрав близько трьох кілограмів та, судячи з розмірів, це самець. Хоча насправді стать птаха можна буде визначити на 3-4 році життя, коли тварини вже стають статевозрілими. Малюки пеліканів здатні плавати та ловити рибу через два місяці після народження. Саме зараз наш малюк активно засвоює ці навички: він заходить у воду, купається та вчиться плавати. Окрім малюка, в Харківському зоопарку знаходиться ще сім дорослих особин рожевих пеліканів та один «кучерявчик».  Прихід весни ознаменувався ще одним поповненням: на світ з`явилися малюки-пекарі. Вже через пару годин після народження почали ходити за матір`ю, а наступного дня приєдналися до стада. Сьогодні їхньої головною їжею вважається материнське молоко, але зовсім скоро вони перейдуть на дорослий раціон, в який входять овочі, фрукти та ягоди.


Навесні потомство дали й мари. Це надзвичайні тварини! П’ятий за величиною гризун у світі після бобра та дикобраза. У Харківському зоопарку мари живуть вже давно і будуть представлені в новій експозиції під назвою «Південна Америка». Хоча мари досить близькі родичі морської свинки, але зовні вони більше нагадують невелику рогату тваринку незвичайного вигляду. Цікаво, що самки народжують малюків біля лігва домінуючої пари. У результаті виникає «дитячий садочок», який живе в одній норі, а матері регулярно приходять погодувати своїх дітей молоком. Ось і в «дитячому садочку» Харківського зоопарку поповнення – самка мари, яку звати Майя народила малюків. Враховуючи середню тривалість життя мар (до 10 років), Майю можна вважати поважною самкою – їй сім років. Малюки з`явилися на світ вагою у 600 грам кожний, їхня основна їжа – це молоко, хоча іноді вони ласують травою.

Анна КОЧИШ.

 

Фото  В.КІМНАТНОГО та Ж. СИВУХИ.