Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Музей-кімната

Музей-кімната

ВІД РЕДАКЦІЇ. У квітні виповнилося 101 рік від дня народження видатного вихованця Каразінського університету, першого Лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, Голови Спілки письменників України, академіка НАН України, Героя України Олеся Гончара. До цієї дати в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка було відкрито музей-кімнату письменника. Наша  М. В. ГРИГОРЄВА  у ці дні брала участь у роботі наукової конференції саме в тих місцях. Дякуємо за надану можливість надрукувати на шпальтах газети цей текст.


…Музей-кімнату письменника було відтворено за безпосередньої підтримки дружини Олеся Гончара – Валентини Данилівни, його онуки – письменниці Лесі Гончар, чоловіка онуки – скульптора Руслана Найди, а також за сприяння президента Малої академії наук академіка НАН України Станіслава Довгого. Родина передала письмовий стіл, стілець, крісло, бібліотеку та особисті речі письменника, аби повною мірою передати атмосферу, в якій творив Олесь Терентійович. Кожна річ тут особлива і має свій спогад…

Майбутній письменник народився у слободі Суха (тепер Полтавської області). Після закінчення семирічної школи навчався у Харківському газетному технікумі імені М. Островського, згодом – на філологічному факультеті Харківського університету. У складі студбату в 1941 році пішов на фронт, був двічі поранений. Протягом 1945–1946 рр. продовжив навчання на філологічному факультеті Дніпропетровського університету.

О. Т. Гончар був головою правління, секретарем Спілки письменників України, співпрацював із Товариством української мови імені Т. Г. Шевченка, був академіком Академії наук УРСР, почесним доктором Альбертського університету (Канада). Його твори перекладені та видані 40 мовами світу. Ім’ям Олеся Гончара названий Всеукраїнський фонд відтворення визначних пам’яток України.

Чи не найбільша цінність музею – бібліотека, що нараховує понад 840 екземплярів книг. Зокрема, тут можна побачити рідкісне видання найвідомішого роману «Собор» 1968 року – примірник, вперше надрукований у січневому номері часопису «Вітчизна». У музеї постійно відбуваються новаторські лекції для студентів Інституту філології, екскурсії та інтерактивні заходи. Усі охочі можуть безкоштовно відвідати кімнату-музей в робочі години з понеділка по п’ятницю.

 

М. ГРИГОР'ЄВА, КАНДИДАТ ІСТОРИЧНИХ НАУК.