П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Бібліотека

Суперсучасний сканер

ВІД РЕДАКЦІЇ: Центральна наукова бібліотека Каразінського придбала високоточний сканер формату А1 за рахунок університету та за кошти, виділені Міністерством освіти і науки України на утримання, збереження та розвиток наукових об’єктів, що становлять національне надбання.

Фонд книжкових пам’яток віднесено до Державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання. Завдяки цьому з’явилася можливість почати дигіталізацію (оцифровку)  рідкісних документів  і, в першу чергу,  харківських газет XIX століття. З 2016-го почалася дигіталізація газети «Южный край», яка виходила з 1880-го по 1919-ий рр. Газети оцифровували в київських компаніях. Завдяки співпраці з ТОВ "Електронні архіви України" було переведено у цифровий формат близько 20 тис. сторінок  «Южного края» і розміщено у електронному архіві рідкісних видань і рукописів для науки та освіти eScriptorium: http://escriptorium.univer.kharkov.ua/?locale=uk. З газетою «Утро» працювала інша відома українська компанія «Архівні інформаційні системи». Доступ до електронного видання з багатоаспектним пошуком надано на сайті архіву української періодики он-лайн LIBRARIA: https://libraria.ua/ з комп’ютерів у ЦНБ.

У 2018 р. бібліотека  спільно з ТОВ «Цифрова країна» (Київ) подали проект і отримали грант національного партнерства,  який фінансував Український культурний фонд. Зараз 38 тисяч сторінок газети «Южный край» та ілюстрованого додатку до неї  розміщено на порталі KARAZIN.Back2News http://karazin.back2news.org/, який містить функцію пошуку за ключовими словами

Оцифровування історичних документів процес складний, він вимагає особливих знань, як гуманітарних, так і технічних. Сканер, який отримала бібліотека – це високоякісний прилад, що потребує постійної уваги і точності в роботі. Планетарний сканер Zeutschel OS 12000 А1 дає можливість сканувати газети і документи великого формату і передає ідеальне зображення. Завдяки якісним технічним характеристикам сканер забезпечує максимальне збереження оригіналів і має високу продуктивність.

У планах ЦНБ – завершити оцифрування газети «Южный край», почати роботу з газетою «Харьковские губернские ведомости», з дуже рідкісним  фондом – газетами 20-30 років XX століття. Але, в першу чергу, з документами Харківського університету.

 

Р. НАДІЯ.