Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Захист

Захистив докторську

ВІД РЕДАКЦІЇ. Декан факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу  Вадим Ігорович СІДОРОВ успішно захистив докторську дисертацію «Система кроскультурної підготовки майбутніх фахівців галузі туризму» на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук за спеціальністю «Теорія і методика професійної освіти».

10 років учений  працював над дослідженням. За темою дисертації вийшло друком 42 роботи. У монографії «Основи кроскультурної підготовки майбутніх фахівців галузі туризму» (2018) запропоновано авторську концепцію кроскультурної підготовки майбутніх спеціалістів у галузі туризму, яка спрямована на студентів спеціальності 242 «Туризм», теоретично обґрунтовано систему кроскультурної підготовки. Науковим консультантом виступав проф. С. М. Куліш. Каразінський став рідною домівкою  для Вадима Ігоровича під час аспірантури на кафедрі економічної теорії.  А от вже під його керівництвом захистилося 15 аспірантів.

Вадим Ігорович: «Я – викладач у третьому поколінні. Дідусь Олексій Васильович Климов працював у НАУ імені М. Є. Жуковського «ХАІ». Бабуся Олександра Петрівна Сідорова-Черемісіна викладала в НТУ «ХПІ». Мама Льоля Олександрівна – у Харківському гірничому інституті. У роботі найбільше подобається спілкування з людьми, підготовка спеціалістів. Викладання – це внутрішня потреба».

– Вадиме Ігоровичу, яка нагорода за трудову діяльність для Вас найцінніша?

– «Заслужений викладач університету» (2015).

– Яке досягнення найдорожче?

– Народження сина Михайла. Зараз син, кандидат економічних наук, працює старшим викладачем на кафедрі туристичного бізнесу та країнознавства. Виходить, що він – викладач уже у четвертому поколінні…

– А з ким би Ви мріяли поспілкуватися?

– Очевидно з кимось із Нобелівських лауреатів, наприклад, з Саймоном Кузнецом.

– Що нині хочете зробити?

– Розвивати факультет. Аби набір студентів зростав. Радію, коли на День відкритих дверей до нас приходить багато абітурієнтів. Ми приваблюємо на факультет різними  методами: зустрічі в школах та середніх навчальних закладах, проводимо відкриті майстер-класи. Цього року плануємо провести такий з іноземної мови.

– Яким викладачам у Вашому житті найбільше вдячні?

– Професорам Олександру Прокоповичу Мамалую, Олегу Михайловичу Васильєву, Євгену Михайловичу Воробйову, Артуру Павловичу Голікову. Ми плануємо назвати нашу кафедру на честь професора А. П. Голікова.

 

Карина БОНДАР.