Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Бажаємо побачити у наступних номерах…

ВІД РЕДАКЦІЇ. Щоліта наші кореспонденти розходяться факультетами, щоб провести опитування щодо виходу загальноуніверситетської газети в році минулому і планів роботи на рік наступний. Газеті «Харківський Університет» - найстарішій газеті Харкова в Слобожанщині цього року виповнилося 193 роки. Але читачів вона не втрачає, а навпаки радує свіжими номерами широку аудиторію. А які матеріали за минулий рік на шпальтах «Харківського Університету» вам особисто сподобалися, що хотіли б побачити Ви в наступних номера? Починаємо публікувати результати розмови наших спецкорів.
Віталіна Вікторівна ФЕДОРЕНКО, заступник декана з виховної роботи факультету комп’ютерних наук:
− Завжди цікаво читати матеріали про рідний факультет. Добре, щоб газета стала більш об’ємною. На факультет часто навідуються кореспонденти «Харківського університету», дівчатка-журналістки, які пишуть про студентів, а матеріали не завжди бачать світ. Чому?
Лариса Валентинівна ВАСИЛЬЄВА, заступник декана з навчальної роботи факультету комп’ютерних наук:
− Мене особисто вразив номер, присвячений 65-річчю Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Проходиш кожного дня повз працівників університету, вітаєшся, а про те, які вони, твої колеги. дізнаєшся з газети. Спасибі університетському соборному органу. Добре, що в газеті багато порад для студентів як підготуватися до сесії, правильно розподілити час навчання, а от для викладачів таких підказок майже немає. А слід би і нам щось підказати. Наприклад, хотіла би прочитати про методологію роботи зі студентами кращих наших викладачів і сама б охоче поділилася досвідом.
Володимир ПОСУХОВ, третьокурсник, старости групи КС-41:
− Передусім в номерах газети я шукаю інформацію про наукову роботу університету. Також захоплююсь спортом, тож читаю статті про ФК «Металіст». Хотів би прочитати про навчання студентів за кордоном, схожість та відмінність систем освіти.
Олена В’ЮН, профорг групи ЛЖ-21:
− Передусім я цікавлюся матеріалами, що готують мої одногрупники ( «Ми шукаємо таланти» А. Альошичева, Т. Бобильова, «Від року до альтернативи» К. Бурлак). Бажаю побачити в газеті матеріали про соціальні та культурні проблеми в житті студентів.
Балла Меконго ПРІСКА, другокурсниця відділення журналістики, громадянка Камеруну:
− В Україні я мешкаю другий рік, мову знаю не зовсім досконало. Газета «Харківський Університет» для мене не лише джерело інформації про наш вуз, філологічний факультет, а й помічник у вивченні української. З радістю в наступних номерах я би прочитала статті про життя та навчання іноземних студентів, проблеми, що їх турбують. Також зі сторінок газети хочу дізнаватися про погодні умови в Україні та Харкові.
Вікторія КОЖЕДУБ, випускниця філологічного факультету відділення журналістики 2003 року:
− Я закінчила університет давно, але з нетерпінням чекаю випуску нового номера на інтернет-сайті ХНУ. Сама колись працювала в редакції і знаю цю кухню з середини. Мене цікавлять усі-усі-усі матеріали. А коли до рук потрапляє газета, то поринаю у ностальгію за рідним університетом.
Ярослав ЧЕРКАСЬКИЙ, група СЦ-32:
− Харківський Університет» для мене не просто газета, це помічник - адже завдяки їй ти в курсі всіх університетських подій. Щодо побажань, то - ще більше матеріалів про студентське життя факультетів. Найбільше запам’яталась мені стаття про електронний архів нашої бібліотеки ("Заархівуйте себе самі"), я дізнався про його структуру і здивувався як же все чітко організовано!
Денис МИТРОФАНОВ, група СЦ-32:
− Якщо чесно, я не часто читаю ХУ, але все ж час від часу беру в руки наступний номер і натрапляю на цікаві матеріали, особливо про спорт, адже це моє хобі. З останніх номерів мені запам’яталась стаття про Андрія Цаплієнка ("Внутрішня свобода Андрія Цаплієнка"), адже це хоробрий і освічений журналіст, багато хто хотів би бути на нього схожим.
Артем АНДРУЩЕНКО, група СЦ-22:
− Найбільш вразив мене номер, присвячений 65-річчю Великої Перемоги. Я не знав і ніколи не думав, що серед наших викладачів, котрих ми бачимо щодня, які читають нам лекції, є справжні герої - захисники Вітчизни. Тому хочеться сказати їм велике спасибі! У майбутніх номерах мені хотілося, щоб було більше матеріалів про героїв нашого університету, щоб ми їх знали в обличчя. І обсяг нашої газети міг би бути більшим.
Професор Людмила Іванівна ВОРОБЙОВА, декан біологічного факультету:
− Читаю газету «Харківський університет» вже багато років і люблю її за те, що вона дійсно наша, університетська. Газета віддзеркалює усі сторони різноманітного університетського життя як студентів, так і викладачів. Побільше б оперативності у висвітлюванні подій. Але ж газета виходить всього двічі на місяць.
Асистент Сергій Михайлович САМІЛО, заступник декана з виховної роботи біологічного факультету:
− Газета «Харківський університет» поєднує в собі класику та новизну і її завжди цікаво читати. Більш за все сподобався номер, присвячений Дню Перемоги, . Гадаю, слід більше друкувати інформації про студентське життя.
Доцент Лілія Віталіївна КОБА, співробітниця кафедри фізіології людини та тварин:
− Наша газета є демократичною, тому що її роблять і тут друкуються студенти. Газета різнопланова, тут ви відшукаєте статті не лише про навчання, але й на інші теми. Особливо цікавими є статті про різноманітні факти з історії нашого університету.
Яна НАЙДЮК, аспірантка кафедри фізіології людини та тварин:
− Вважаю газету «Харківський університет» гарною, але занадто серйозною. Гарно було б додати більше веселої інформації. Були б дуже корисним для всіх студентів об’яви стосовно працевлаштування.
Надія САКЛАКОВА, четвертокурсниця заочного відділення:
− Слід друкувати інформацію про навчальні стажування, показувати перспективи для студентів після навчання. Можна друкувати поради, як корисно та вдало використовувати роки навчання в університеті.
Професор Вадим Ігорович СІДОРОВ, декан факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу:
− Звичайно, читаю газету «Харківський університет» постійно і сам колись був заступником редактора нашої газети. Більш за все мені сподобався номер, присвячений 65-річчю Дня Перемоги. Потрібно друкувати анонси різних наукових конференцій, які мають відбутися. Особисто мені хотілося б побачити в газеті розповіді про Нобелівських лауреатів в галузі економічних наук.
Викладач Андрій Павлович ГУСЛЄВ, заступник декана з виховної роботи факультету МЕВ та ТБ:
− Кожен номер газети має свої плюси та мінуси. Мені власне хотілося бачити в більше інформації, яка стосується виховної роботи.
Олексій ЖУРАВЛЬОВ, аспірант, викладач основ наукових досліджень:
− Постійно читаю нашу газету і вона мені дуже подобається. Особливо мені подобається дізнаватися щось нове з біографій викладачів нашого університету. Зробіть, будь ласка, номер повністю присвячений його рідному факультету. До речі, існують проблеми з потраплянням номерів газети до корпусу, який знаходиться на вулиці Мироносицькій.
Юлія ГУРОВА, третьокурсниця факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу:
− Дійсно, на Мироносицькій не завжди є можливість читати нашу газету, бо вона не завжди потрапляє до нашого корпусу. Цікавими були б статті про Харків та його історію.
Філософський факультет. Північний корпус.
Доцент Людмила Костянтинівна КОЗАЧКОВА, заступник декана з виховної роботи:
− Газету «Харківський університет» люблю читати не лише я, але й інші працівники деканату. Наша газета повністю професійна і, дуже важливо, що в її створенні беруть участь молоді та енергійні студенти. Більш за все мені подобаються різноманітні випуски, присвячені ювілейним датам, розповіді про співробітників університету. Слушним було б зробити довідкову рубрику, в якій надавалася інформація про культурні заходи Харкова, про різних культурних діячів. Слід мати електронну версію газети (Маємо – www-gazeta.karazin.ua).
Наталя Валеріївна ПОПОВА, викладач риторики та філософії:
− Більше уваги студентському життю, можна створити рубрику, присвячену кращим дипломним роботам. (Див. Рубрику «Захист перед захистом», редакція).
Ірина ГОЛОВКО, аспірантка:
− Люблю читати про свій рідний філософський факультет, різні наукові новини, про університетське життя в цілому. Вважаю, що потрібно розташовувати більше інформації про навчальний процес та культурні заходи нашого міста.
Вадим ГОЛОЛОБОВ, п’ятикурсник:
− Мені подобається наша газета і вона пристойно висвітлює університетське життя, але бракує інформації про наш факультет та розкладу заходів, які влаштовує Студрада. Газета повинна радити студентам, як активно брати участь у житті університету.
Професор Іван Васильович КАРПЕНКО, декан філософського факультету:
- У газеті «Харківський університет» слід відзначити дві позитивні риси. По – перше, саме з газети інколи дізнаєшся про те, що нового відбувається на різних факультетах. По – друге, добре, що в газеті друкуються серйозні статті провідних вчених нашого університету. І важливим є те, що інформація в них подається цікаво та інформативно. Не завжди деякі номери газети доходять до Північного корпусу оперативно. Рекомендую започаткувати практику, коли послідовно кожному з факультетів присвячується певний номер газети. Редакція газети «Харківський університет» - це своєрідний плацдарм для майбутньої професії студентів відділення журналістики, де вони мають можливість у солідному, академічному середовищі робити газету.


Інформацію збирали студентки-практикантки відділення журналістики Л. МАРТИНЕНКО, В. БОРИСЕНКО.