П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Об’єднання однодумців

 

СНТ. Філологи

ВІД РЕДАКЦІЇ. Нашому спецкору Дар’ї КОСТЄВІЙ пощастило побувати на засіданні СНТ філологічного факультету в аудиторії 2/37 імені Г.С.Сковороди. На засіданні були представлені мультимедійні доповіді переможниць конкурсу студентських наукових робіт із соціолінгвістики. Доповідали студентки групи ЛЛ-41 КРІКУН Дар’я та МАСЛЕНІКОВА  Анастасія.
Дар’я на матеріалі виступів Ангели Меркель досліджувала структурно-типологічні характеристики політичної промови. Анастасія методом опитування зробила висновки щодо образу жінки в мовленнєвій свідомості молоді. Дівчата презентували справжні наукові дослідження та змогли впевнено відповісти на питання аудиторії. Це засідання – лише один з багатьох заходів, які організовує СНТ. З 2011 р. й дотепер куратором Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених філологічного факультету є доц. Г. О. САВЧУК:
- Минулого семестру ми провели сім заходів, в основному це були поетичні презентації. Цього семестру  хочемо зробити акцент на науці. Заплановано ще три наукові засідання, 19 квітня відбудеться ХІІ Регіональна студентська наукова конференція.
- Чи користується наукова діяльність популярністю серед студентів?
- Хотілося б, звичайно, щоб людей було більше. Але наука і масовість – це різні речі, тому ми не ганяємося за кількістю людей. Якщо проводиться мистецька, просвітницька акція, то має бути багато присутніх і тоді це буде успіх. Коли ж ідеться про наукове засідання, то приходять ті, кому це дійсно цікаво. Наукою здатні опанувати не всі, це специфічний вид роботи та осягнення дійсності, тому ми дуже поважаємо тих, хто приходить саме з метою розвитку в цьому руслі. Таких людей на факультеті небагато. З кожним укладається угода, ці люди стають відповідальними. Статус відповідального накладає певні обов’язки, але також це позначається на стипендії. З наступного року додаткові бали будуть нараховуватися за певними категоріями: перша – люди, які просто відвідували заходи; друга – ті, хто підписав угоду й стали відповідальними від своєї кафедри та третя – члени управління. Але наголошую, що СНТ – це об’єднання однодумців і бали тут не на першому місці.
Голова НТФ, п’ятикурсниця кафедри української мови Марія УРСТА: «Головою товариства я стала лише минулого семестру, раніше працювала від кафедри української мови. Але можу відповідально заявити, що наукове товариство нашого факультету справді розвивається. Ми маємо згуртовану команду, яка працює швидко й продуктивно. Ми застосовуємо нові формати, активно працюємо не лише над науково-інтелектуальним пошуком, а й намагаємось привести молодь,  усіх охочих у контекст сучасного літературного процесу, що, на нашу думку, є важливою "складовою" освіченої та культурної людини. Нам надзвичайно приємно бачити, як кількість присутніх на засіданнях зростає, як щоразу приходить усе більше викладачів. Сподіваюсь, що ми йдемо правильним шляхом.
Дар’я КОСТЄВА.