Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

А Ви звернули увагу?

 

Доки ми спали…

 

Бегемот – повз Землю!


Вночі 23 грудня повз Землю у космосі пронісся дивовижний астероїд – «бегемот», відкритий  29 вересня  2003 р. астрономами обсерваторії NASA у Флеґстаффі (штат Аризона). Пронісся на найближчій  відстані за 400 років – всього  у 2,9 млн км від  планет –  за космічними мірками – це зовсім поруч. Космічний прибулець цікавий своїм нетиповим обертанням навколо власної осі  – 12 діб, що дуже повільно для астероїда. Довжина астероїда SD220 – 1,6 км, а своїми обрисами він нагадує бегемота, що стоїть у воді. Астрономи кваліфікували SD220 як потенційно небезпечний об’єкт через його розміри та характеристики, ймовірність зближення з орбітою Землі. Глиба габаритами від 1,1 до 2,5 км пройшла приблизно в 7,34 місячних відстаней (2,81 млн км) від Землі, що є найближче за 400 років. Ще ближче до Землі "бегемот" підбереться не раніше 2070 р.

 

Час

• 
Нехай підождуть невідкладні справи.
Я надивлюсь на сонце і на трави.
Наговорюся з добрими людьми.
Не час минає, а минаєм ми.
А ми минаєм…ми минаєм…так-то…
А час – це тільки відбивання такту.
Тік – так, тік – так…і в цьому вся трагічність.
Час – не хвилини, час – віки і вічність.
А день, і ніч, і звечора до рання –
це тільки віхи цього проминання.
Це тільки мить, уривочок, фрагмент.
Остання нота ще бринить в повітрі, –
дивися: Час, великий диригент,
перевертає ноти на пюпітрі.

 


Ліна Костенко.

 

Благодійний зимовий бал

Уже вчетверте організований з ініціативи Студентської ради та за підтримки адміністрації університету відбувся благодійний зимовий бал. Головна мета проведення балу –  збір коштів на автоматичне діагностичне обладнання для Інституту охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України. Благодійні внески зробили партнери, друзі, декани, факультети, викладачі та студенти університету. Загалом під час балу зібрано 400 000 гривень, які передано до Інституту охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України «ОХМАТДИТ».