П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Від нашого спеціального кореспондента

810-річний Кембридж

ВІД РЕДАКЦІЇ. Ця рубрика – одна з найпопулярніших. Нинішнього року виповнюється 810 років найкращому університету Європи – Кембриджському. Автору пощастило влітку 2018 не просто побувати, а місяць прожити у легендарному місті.

…Кембридж розташований на річці Кам у східній  частині Англії. Кембриджський університет заснований у 1209 році. University of Cambridge лідирує одразу у двох відомих рейтингах європейських університетів – списку найкращих, складеному редакцією лондонської газети „Times Higher Education Supplement”, та «Шанхайському рейтингу», складеному китайськими фахівцями. Місто-університет. Британський Кембридж має славу найпрестижнішого університету Європи. 83 його випускники стали Нобелівськими лауреатами – і цей рекорд не побив ще жоден вищий навчальний заклад  світу.  Навчання тут триває лише три роки. Зате навантаження, кажуть студенти, неймовірне. Навчання у Кембриджі для громадян ЄС є відносно недорогим – за рік треба сплатити три тисячі фунтів стерлінгів. Зате абітурієнтам з-поза меж Євросоюзу доводиться викладати від десяти до двадцяти тисяч фунтів. Найдорожчим є навчання на медичному факультеті.

Кембридж об’єднує 31 коледж, кожен з яких – власний мікросвіт. Kings College, Magdalen, Trinity – це лише найвідоміші. Кожен з них незалежний фінансово і академічно. Ідеологія, яка об’єднує усіх без винятку студентів: праця, праця і ще раз праця. У  центрі університетського міста розташований коледж Сент Джонс. Відомий на весь світ університет навчає майбутніх лауреатів Нобелівської премії, прем’єр-міністрів, відомих письменників  і науковців. Це немов інтернат для обдарованих.


…На весь світ відомі Традиційні перегони між Кембриджем і Оксфордом. Щоб потрапити сюди, потрібно більше, ніж просто відмінні оцінки. Свої особливі здібності треба довести під час співбесіди, на якій абітурієнта буквально завалюють дошкульними запитаннями. Атмосфера у стінах університету особлива: у студентській їдальні висять старовинні портрети професорів і вчених Кембриджу, двері відкриває портьє у традиційній уніформі. Однак самі студенти ходять у джинсах і футболках.


Студенту слід двічі на тиждень  писати твори, двічі ходити на особистий туторіум – семінар, на якому старшокурсники або професори консультують молодших колег. Час від часу студент ходить на лекції, але здебільшого він працює самостійно. Особисті туторіуми дуже напружені – це немов допит. Коли аналізується твій твір, треба відповідати за кожне написане речення. При цьому вчишся швидко мислити, переконувати, мати сильні нерви. Вже за рік студент складатиме свій перший випускний іспит. Позаду –  кілька престижних практик. Так, наприклад, молода жінка-редактор газети університету, випускниця Кембриджу, РІК стажувалася  у Лондонській Школі Журналістики.  Для випускника Кембриджу – цілком здорові амбіції – стати непересічним профі.


На честь 800-річчя, десять років тому, Кембридж заговорив українською: було запроваджено нову дисципліну українську мову та  літературу і культуру.  Відтепер  британські студенти  вивчають і Котляревського, і Андруховича...

О. ПОЛКАН.