Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Екологічний семінар

7 – 10 вересня 2010 року на екологічному факультеті відбувся міжнародний семінар «Вплив місць розміщення відходів та стічних вод на якість природних вод: основні проблеми та шляхи їх вирішення». Захід було проведено в рамках проекту «Співробітництво для проведення екологічної оцінки та відновлення довкілля: на шляху до удосконалення освіти та досліджень», який фінансується Швейцарським національним науковим фондом і Агентством з розвитку та питань співпраці.
Керівником проекту від Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна є декан екологічного факультету проф. НЕКОС В.Ю.
У роботі семінару прийняло участь 19 гостей із шести європейських країні, зокрема Швейцарії, Польщі, Румунії, Грузії та ін. Учасниками семінару є провідні вчені в галузі поводження з відходами та очистки стічних вод.
Відкрив роботу семінару проф. І.І. ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, який привітав іноземних гостей із тим, що вони знайшли можливість подолати тисячі кілометрів і зібратись саме у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна. Проректор відмітив, що на жаль, науковці-випускники університету виїжджають працювати у європейські країни, а в цьому випадку, європеці зібрались в Харкові, щоб ознайомитись із здобутками науковців екологічного факультету.
Слід зазначити, що університет було обрано не випадково, оскільки саме «українському Ломоносову» Василю Каразіну належить перша ідея створення метеорологічної та гідрологічної мережі спостереження, матеріали якої використовують науковці й сьогодні, зокрема, і під час роботи семінару.
Серед проблем, які обговорювалися, найбільш жваве обговорення викликали питання, пов’язані із технологіями очистки стічних вод, стратегією водокористування, законодавством та різні аспекти поводження з твердими побутовими відходами.
Учасники семінару відзначили високий рівень підготовки та проведення заходу, а також висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю в галузі науки та освіти. Також було обговорено питання щодо ініціювання дослідницьких проектів в рамках деяких програм, які фінансуються Європейським співтовариством.


Станіслав Ігнатьєв, заступник декана екологічного факультету.