Вівторок, квітня 16, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Магістранти

Фінал навчання

ВІД РЕДАКЦІЇ: У грудні старого року на всіх факультетах, окрім медичного, відбулися  захисти магістерських робіт. 1327 студентів впоралися успішно. Олександра ОЗІРНА, випускниця філологічного, в ліцеї «МИР» примножує славу нашого університету.

– Олександро, які враження від захисту?
– Захист став хвилюючою подією. Я немов підкорила нову висоту. Враження після захисту переповнюють. Таких емоцій ще у житті не було!  Тема моєї дипломної роботи «Особливості оповіді в повісті Миколи Вінграновського «Літо на Десні»: стилістико-синтаксичний аспект». Я з’ясовувала стан вивчення творчого доробку письменника, визначила стилістико-синтаксичні фігури та прийоми, дослідила їхнє значення у формуванні художнього стилю М. Вінграновського, розглянула різновиди повтору як визначальну рису ідіостилю автора та проаналізувала надфразні єдності в повісті «Літо на Десні».
– А як проходила підготовка до захисту?
– Якісне написання наукової роботи забирає багато часу. А у сьогоднішніх життєвих умовах  більшість студентів працює: у мене, наприклад, дві роботи і навчання в університеті. Маючи подібне навантаження, треба правильно розподіляти свій час. Це дуже допомагає самоорганізуватися! Так само і під час підготовки до захисту. Варто окремо сказати про нашого наукового керівника – кандидата філологічних наук, доцента кафедри української мови – Юлію Іванівну Калашник. Це людина із величезним педагогічним та науковим досвідом. Кожної зустрічі вона давала нам безцінні знання та навчала мудрості. На факультеті Юлію Іванівну шанобливо називають «Королевою Синтаксису». Ми їй за все безмежно вдячні!
– Плани на майбутнє?
– Після закінчення університету відчуваєш себе ніби на кораблі, що вийшов у далеке плавання. Я вже працюю майстром української мови та літератури у Приватному ліцеї «МИР», куди я потрапила, до речі, завдяки своєму науковому керівникові. Юлія Іванівна багато розповідала нам про цей ліцей як школу нового типу з інноваційними освітніми фішками та авторськими методиками, чим і надихнула мене, як майбутнього педагога, йти туди працювати. І я жодної хвилинки не пожалкувала, що прийняла таке рішення. Наш «МИР» – дійсно  унікальна школа. З цього навчального року у нас немає звичного розподілу за класами – є освітні ступені. Я викладаю у level junior,  level middle, level upper middle, competence level. Кожного дня іду до Ліцею із величезним задоволенням, тому що дуже люблю свій предмет і своїх дітей. І, на щастя, це взаємно. Планую далі розвиватися професійно, постійно здобувати нові знання та, як навчив Каразінський, завжди бути на крок уперед!
Карина ТАРАСЕВИЧ.