Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Новий рік!

У серці університету

ВІД РЕДАКЦІЇ. Центр довузівської освіти – місце, де збирається майбутнє Каразінського університету – школярі. Центр розташовано на 6 поверсі, майже в серці Головного корпусу. Цей підрозділ створили у 1995 році, у якому Наталія Юріївна ТЮТРЮМОВА прийшла працювати сюди заступником директора та координатором підготовчих курсів. Наталія Юріївна з посмішкою зазначає, що у липні наступного року вона святкуватиме ювілей  2 по 35:

–  Кожного року до Центру приходить багато відвідувачів, тому ми намагаємося якомога краще передати атмосферу нашого університету, аби дитина захотіла тут здобувати знання. Батьки та майбутні вступники, що бажають дізнатися якомога більше про факультети та спеціальності університету, спочатку потрапляють до нашого підрозділу, бо ми, крім організації довузівської освіти, виконуємо функції інформаційного центру приймальної комісії не тільки під час її роботи, а й протягом усього року. У наших  підрозділах здобувають позашкільну освіту приблизно 1500 учнів. Ми пишаємося тим, що 200 – 250 випускників підготовчих курсів щорічно вступають саме до нашого університету. Учні Малого каразінського університету також радують своїми досягненнями – у 2018 році вони здобули 7 золотих, 4 срібних та 2 бронзові медалі у Міжнародних математичних олімпіадах. Центр організує для школярів змагання за різними науковими напрямками – турніри, конкурси, свята тощо. Це допомагає школярам визначитись із вибором майбутньої професії, ми сподіваємось, що найкращі учні оберуть саме наш університет. У грудні цього року ми відновили Турнір математичних боїв, у якому взяли участь близько 100 юних математиків з 4 міст України. Вперше такий Турнір ми проводили на честь 200-річчя університету.

– Який з минулих університетських років закарбувався у Вашій пам’яті?

– У 1966 я вступила до університету на фізичний факультет. Із 1972 працювала на кафедрі фізики низьких температур, а з 1978 − паралельно на підготовчих курсах. Було багато цікавих зустрічей Нового року. Усе моє життя пов’язане з альма-матер. Я пишаюся своїм університетом і вважаю, що він є зразком толерантності, панування демократії,  університетського «духу».

– Як зустрічаєте Новий  рік?

– Раніше – у компаніях друзів. Після того, як з’явилися діти, це перетворилося на більш сімейне свято. Живу поруч із університетом, тому завжди зустрічала Новий рік на площі. Удома завжди ставимо справжню ялинку, адже її запах ніщо не замінить. Ми готуємо один одному подарунки і тримаємо це в таємниці. Моя п’ятирічна онука Аліна також робить подарунки. Уся моя родина – університетська: ми з чоловіком здобули вищу освіту на фізичному факультеті,  обидві мої доньки закінчили механіко-математичний факультет, отримали наукові ступені кандидатів наук. Моя онука навчається у Малому Каразінському і також вважає університет своїм і згодом прагне стати його студенткою.

Що хотіли б побажати на Новий рік?

– Миру із самим собою, без цього не буває миру з оточенням. Нехай здійсняться заповітні мрії, буде здоров’я,  цікава улюблена робота, нехай усіх супроводжує успіх!

Карина БОНД.