Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

«Перспективні напрямки розвитку цивільного права»

Саме під такою назвою пройшла Міжнародна науково–практична конференція на юридичному факультеті університету. Конференція була присвячена п’ятиріччю відкриття кафедри цивільно–правових дисциплін факультету. У конференції взяли участь представники Імператорських університетів, які починали працювати по статуту 1804 року: Санкт-Петербурзький, Казанський, Московський. У рамках конференції презентували збірку «Сторінки харківської цивілістики» у двох томах – унікальне видання, до цього в Харкові подібного ніхто не писав. У першому томі зібрані праці всіх цивілістів від початку створення університету 1804 року, а другий присвячений кафедрі цивільно-правових дисциплін. Окрім вище названих Імператорських університетів, приїхали гості з Білгородського, Самарського, Саратовського, Тагистанського, Воронежського, Томського, Київського університетів. На відкритті конференції був присутній проф. Ю. В. БАУЛІН, суддя Конституційного суду України.
Доц. І. В. ВЕНЕДИКТОВА, зав. каф. цивільно–правових дисциплін: «Підготовку конференції ми почали практично рік тому. У конференції взяли участь представники найбільших цивілістичних шкіл України, Росії і Молдови. Як бачите, географія конференції була дуже широкою. Під час конференції ми з колегами намітили достатньо багато шляхів загального розвитку. У результаті конференції ми підготуємо спец випуск університетського вісника серії «Право», в якому будуть зібрані всі статті учасників конференції».
– Плани на подальшу роботу маєте?
– Подібні заходи проводяться раз на п'ять років. Адже потрібно відчути потребу і необхідність в цьому, щоб це було не для галочки. Надалі, я думаю, ми просто робитимемо свою справу, працюватимемо з нашими студентами, аспірантами (цього року на кафедрі вперше проводитиметься набір до аспірантури), вливатимемося у загально факультетське життя. Щодня «у бою» ми святкуватимемо своє п'ятиліття, тому що роботи дійсно багато, розвиватися є куди. Плануємо зробити аспірантський кружок, у рамках розвитку школи приватного права студентський кружок приватного права.


В. ЖЕДЕНКО.