Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Хочете – вірте!

 

У гостях в Ірки та Вовки

ВІД РЕДАКЦІЇ: За східним гороскопом 2019 рік пройде під заступництвом дванадцятого знаку –  Земляної Свині або Кабана. Кожен з нас хоча б раз у своєму житті зустрічався  з цією тваринкою на екскурсії в зоопарку чи на фермі. Я ж виросла в с. Благодатне, де кожен третій господар займається вирощуванням свиней,  тому  з рожевобокими знайома з дитинства.

В соціумі свиня часто асоціюється з брудом, твердолобістю,  жадібністю...  Народні вислови «тупий як свиня», «свиня завжди бруд знайде» ображають таких розумних кабанчиків, як мої Ірка та Вовка, адже ці стереотипи є абсолютно несправедливими.

Надзвичайно чепурні

Виявляється, всупереч поширеній помилці, свині є дуже охайними. Їх навіть можна тримати в будинку, як кішок і собак. «Якщо свиням надати достатньо простору, вони будуть тримати свою домівку в ідеальній чистоті,  – говорить мій тато.  – Наші Ірка та Вовка живуть в просторому станку, який вони самостійно поділили на три зони – туалет, їдальню та місце для сну».

Що стосується любові до грязьових ванн, вся справа в тому, що у свиней відсутні потові залози. Тому, якщо у них немає чистої води для купання чи вологої землі, на якій можна повалятися, бруд стає єдиним способом охолодження. Ми ж у  спекотну погоду слідкуємо, щоб у наших поросят завжди була вода у поїлках та поряд з ними ставимо розпилювач води. Таким чином, наші зірки свинського роду «приймають душ».

Високий інтелект

Якщо ви хоча б раз говорили про когось, що він недолугий як свиня, значить ви точно не знали, що за інтелектом ця тварина займає четверте місце після людини, дельфіна та примата. Свині є одними з найкмітливіших тварин, тому їх дуже люблять дресирувальники цирку. Наші Ірка та Вовка звичайно трюки під куполом цирку не виробляють, але пам’ять у них розвинена добре. Двомісячні поросята вже розрізняють свої клички та розподіляють людей на господарів та чужих. Коли до хліву заходять тато чи мама, поросята радо вітають їх веселим хрюканням, коли заходжу я – тихо туляться в куточку. Також у свиней добре розвинене почуття часу.  Вони швидко звикають до певного розпорядку дня, що значно полегшує догляд за ними.

Кмітливий п’ятачок

Поганий зір у свиней компенсується гострим нюхом. На рівні з собаками вони можуть допомагати правоохоронним органам знаходити наркотики або вибухівку. Два сторіччя тому в Англії свині навіть замінювали  мисливських собак, адже на відстані до 36 м могли відчути здобич.

– Шкода, що в наших лісах немає трюфелів. Ірка та Вовка  були б кращими шукачами,  –  говорить тато з посмішкою.  – Якщо в хліві є якийсь смаколик, поросята обов’язково його нанюхають і будуть клянчити  до тих пір, поки не віддаси.

Гурмани

Оскільки свині є всеїдними тваринами, то в суспільстві вони асоціюються з неабиякою жадібністю до їжі. Однак те, що цій тварині абсолютно байдуже, що вона  їсть, ніщо інше як міф. Свині, які живуть на волі, дуже розбірливі в їжі. Вони люблять різноманітність, тому цілий день можуть провести в пошуках чогось смачненького. Свійські ж свині такої можливості не мають, вони просто змушені їсти те, що приносить їхній господар. Наприклад, наші кабанчики харчуються меленою пшеницею, кукурудзою та ячменем. «Двічі на тиждень я пригощаю їх кислим молоком,  – говорить тато.  – А як трохи підростуть, буду давати яблука,  огірки та цитрусові».  До речі, якщо у кориті буде лежати дерть та якийсь смаколик, то поросята,  виберуть останнє.

Характер та почуття

Свині є тваринами індивідуальними: у кожної свої звички, уподобання та …риси характеру. Так, це правда. Як і людей, свиней можна поділити на оптимістів та песимістів. З чим це пов’язано? Мій тато говорить, що, перш за все, це залежить від умов, в яких живе тварина. Якщо їй комфортно і свиня відчуває, що про неї турбуються, навряд чи на її мордочці ми побачимо смуток та розчарування. Свині є дуже чутливими істотами: на піклування та турботу вони відповідають вдячністю та добрим ставленням, на жорстокість та злобу –  агресією та ненавистю. Наші Ірка та Вовка однозначно є оптимістами: рішучі, грайливі, життєрадісні та наполегливі! Поросята дуже схожі на маленьких дітей, й ігри є невід'ємною частиною їхнього розвитку. Вони ганяються один за одним, штовхають носиками м'яч і просто дуріють, кумедно хрюкаючи.

Як бачите, свині заслуговують на нашу любов, увагу та піклування.  І все що нам залишається, це привітати наших Ірку та Вовку з Новий роком! Нехай Жовта Земляна Свиня всім нам принесе фінансову стабільність, достаток та домашній затишок!

Карина ТАРАСЕВИЧ.