П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Назустріч 215-й річниці університету!

ЧИ Є СТІВЕНИ ХОКІНГИ В УКРАЇНІ?

ВІД РЕДАКЦІЇ. Ольга ЗАХОЖАЙ, вихованка Каразінського, продовжує наукову кар’єру в Україні. Вона причетна до найбільш загадкових наук про Всесвіт – астрономії та космології. У 2002 р. Ольга вступила на фізичний факультет Харківського університету. Закінчила його у 2007р. з відзнакою. Вже у  студентські роки стала лауреатом стипендії імені І. Є. Тарапова в галузі фундаментальних галузей науки – математики, фізики та хімії  для студентів і молодих учених. У 2007-2011 рр. навчалась у аспірантурі у Головній астрономічній обсерваторії НАН України, яку закінчила у 2011 р. успішним захистом кандидатської дисертації «Особливості розподілу енергії в спектрах систем з навколосубзоряними дисками».

ОЛЬГА: «Астрономія поруч зі мною з самого дитинства: мій тато – астрофізик. По-справжньому ж я полюбила астрономію вже під час навчання в аспірантурі. Це наука про будову світу, про його структуру у глобальних масштабах – здається, ніби вивчаєш щось величезне і далеке, а насправді ти сам є його частинкою. Займатися наукою цікаво, потрібно знати те, про що більшість людей навіть не замислюються і будь-який, навіть маленький результат, приносить важливе розуміння влаштування Всесвіту. Моя дисертація, наприклад, була пов'язана з протопланетними дисками. Це рання стадія формування зірок, коли навколо них може почати формуватися диск, а в цьому диску потім можуть формуватися планети».

Для Ольги Володимирівни найбільш вражаюче  в космосі – це його масштаби: мільйони і мільярди років, відстані в відстанях між Землею і Сонцем: «Більшість людей навіть і не замислюється про те, наскільки величезний і складний наш світ». Ми звикли думати, що космос – це безмежна різнокольорова матерія. Саме таким ми бачимо його на численних фото в Інтернеті, у фільмах: мільйони найяскравіших зірок утворюють блакитне, бузкове, жовтувате сяйво. Але Ольга Захожай запевняє: у космосі переважає чорний колір.  А все тому, що велика частина нашого Всесвіту це «порожній» простір, невидима і досі не дуже зрозуміла нам складова нашого світу.

2014 року О. В. Захожай виграла Президентський грант для молодих учених. Таких, як Ольга, всього 42 молодих вчених. Серед наукових робіт астрофізика є як власні матеріали, так і видані у співавторстві: «Особливості розподілу енергії в спектрах систем з навколосубзоряними дисками», «Диски навколо найближчих зірок і субзірок», «Результати розрахунків безперервних спектрів субзірок з безщілинними дисками», «Особливості розподілу енергії в спектрах систем з навколосубзоряними дисками», «Про спектральні ознаки формування супутників у зірок Sz54 і Sz59 – молодих систем з протопланетними дисками», «Результати розрахунків безперервних спектрів субзірок з дисками, що мають внутрішню щілину», «Про можливість виявлення субзірки в типовому уламковому диску за даними розподілу енергії в безперервному спектрі системи»…

У своїх працях Ольга підіймає різноманітні питання зі сфери фізики, математики та астрономії. Вона запропонувала літературний огляд з проблеми існування і пошуку протопланетних дисків у зірок і субзірок, висвітлила сучасну концепцію про астрофізичні властивості навколозоряних дисків, навела список виявлених навколозоряних дисків в околицях Сонця. Науковець також розробила алгоритм для розрахунків спектральних розподілів енергій субзірок з безщілинними дисками в залежності від їх геометрії, віку і кута спостереження; вперше в загальному вигляді одержала зв'язки між геометричними параметрами систем субзірок з дисками, площами складових систем з урахуванням усіх варіантів взаємного екранування для різних кутів спостереження.

Завдяки роботі Ольги вперше було виявлено залежність між масами та віком субзірок і характерною наявністю центральної щілини на певних довжинах хвиль у розрахункових розподілах енергії в спектрах, визначено нові характеристики протопланетних дисків, що оточують десять субзірок з розсіяного скупчення Верхнього Скорпіона. Також почала вивчатися можливість ідентифікації порожнини, що утворюється в диску і супутника в ній, спираючись виключно на дані про розподіл енергії в безперервному спектрі.

Ольга: «Технології розвиваються.. Це відбивається і на нашому повсякденному житті, і на всіх областях науки. Щороку нас чекають нові наукові відкриття. Для наук, пов'язаних з вивченням космосу, в найближчі 10 років планується запуск і введення в експлуатацію найпотужніших космічних і наземних телескопів, а значить, ми зможемо побачити далі і краще дізнатися ближній і дальній космос. На проекти з освоєння Марса і можливість видобутку корисних копалин з надр астероїдів сьогодні витрачаються великі кошти. Можливо, через 50 років для нас це вже стане звичним».

З 2011 року і по сьогодні Ольга Захожай працює в Головній астрономічній обсерваторії Національної академії наук України у відділі фізики планетних системи науковим співробітником. Там вона займається пошуком екзопланет. Це досить молодий напрямок в астрофізиці – перше зображення протопланетного диска було отримано в 1984 році, а перша екзопланета була відкрита тільки в 1995.  З тих пір вже відкрито майже 3000 планет навколо інших зірок. У 2008 році Ольга працювала над проектом «A UVES atlas of emission line profiles in young stellar and substellar objects» у Європейській обсерваторії південної півкулі, ESO (Грант спеціального фонду генерального директора, ESO) під керівництвом Фернандо Комерона. У 2013 –  над проектом «Spectral energy distributions of fragmenting protostellar disks» у Інституті астрофізики Віденського університету (грант Австрійського фонду міжнародного обміну, OeAD) у співпраці з Едуардом Воробйовим.

Молодий науковець також виступала на семінарах Головної астрономічної обсерваторії НАН України (Київ, Україна, 2008-2014 рр.), Інституту Астрофізики Віденського університету (Відень, Австрія, 2013 р.), Радіоастрономічного інституту НАН України (Харків, Україна, 2011 р.), Астрономічного інституту Рурського університету (Бохум, Німеччина, 2010 та 2011 рр.). Ольга брала участь у астрономічних конференціях та школах, що проходили в Україні, Хорватії, Ватикані, Італії, Великій Британії, Іспанії, Португалії, Німеччині, Австрії, Сполучених Штатах Америки, Вірменії, Словаччини, Бразилії, Китаї та Франції.

А ще  Ольга любить музику,  театр, займається танцями,  подорожує.  Ми з вами можемо пишатися такими випускниками як Ольга Захожай, адже саме вони рухають прогрес, саме вони знайомлять нас зі світом.

Валерія ЄМЕЦЬ, ЛЖ-21.