П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Гранти Президента

Людський  потенціал України

ВІД РЕДАКЦЇЇ: Доктор географічних наук, доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства Катерина Юріївна СЕГІДА отримала Грант Президента України у розмірі 75 тисяч гривень для проведення наукового дослідження на тему «Формування людського потенціалу України через нівелювання демографічних проблем». Катерина Юріївна – молода та перспективна жінка-науковець.

Катерина СЕГІДА:

– Наразі демографічні проблеми в Україні загострюються швидкими темпами. Варто говорити як про проблему депопуляції населення в цілому, так і про структурні зрушення у соціальній, міграційній та демографічній поведінці населення, про суттєві регіональні та внутрішньорегіональні відмінності демографічного потенціалу та якості життя населення. Метою проекту є розробка науково обґрунтованої моделі формування людського потенціалу України.

Ускладнює демографічний аналіз недостовірність статистичної інформації, оскільки перепис населення востаннє проводився у 2001 році. Ця проблема потребує спеціальних досліджень, підтримки місцевої і регіональної влади, інвестування з фондів розвитку тощо.

У ході виконання проекту передбачається застосовувати наступні підходи: географічний, системний, синергетичний, інформаційний. Будемо використовувати математико-статистичні і центрографічні методи, моделювання, ГІС-технології. Попередні напрацювання авторів проекту значною мірою базуються на дослідженнях і розробках харківської суспільно-географічної школи, заснованої докторами географічних наук Л. М. НЄМЕЦЬ та К. А. НЄМЦЕМ.

Під керівництвом Людмили Миколаївни  Нємець сформувався потужний напрям соціально-демографічних досліджень, підготовлено ряд дисертацій та публікацій. До досліджень цієї тематики активно долучаються й студенти, які також мають публікації та перемоги на конкурсах наукових робіт. Тож для виконання заявленого проекту ми маємо всі необхідні можливості та не потребуємо залучення фахівців зі сторонніх організацій.

Наданий для нашого дослідження Грант є суттєвою допомогою та мотивацією для дослідження. Грант переважно покриває витрати на оплату праці та матеріали. Ми маємо багато напрацювань за темою дослідження, тому не бачу перепон для реалізації проекту.

Проте, на жаль, у нашій державі складається така ситуація, що фінансування у галузі освіти й науки залишає бажати кращого, через що ряд талановитих молодих перспективних науковців обирають інші галузі роботи, зокрема IT, GIS, туристичні компанії тощо. Тому гранти для підтримки наукових досліджень (особливо молодих вчених) є напрочуд важливими для заохочення молодих учених до досліджень. У подальшому ми знов плануємо подавати запити на державне фінансування наукових досліджень. Значну увагу колектив кафедри під керівництвом Л.М.Нємець приділяє пошуку міжнародних грантів та проектів. Сподіваюсь, що скоро матимемо нагоду поділитися з Вами радісною новиною про здобутий міжнародний грант!

Дар’я КОСТЄВА.


Про жіночу психологію

ВІД РЕДАКЦІЇ. Доцент кафедри прикладної психології факультету психології Даніела ПУЕРТАС отримала Грант Президента України на розвиток концепції дослідження з психології. Молодий учений розповіла нам про стратегії самореалізації жінок.


«Ми вивчаємо, які стратегії жінка використовує і чим вона керується для того, щоб у майбутньому зробити кар`єру, що для неї  важливо. Яка різниця між психологією чоловіків і жінок, у чому їх переваги. Наразі ми хочемо це дослідити та вивчити, – розповіла Даніела. – Дослідження, яке отримало грант, ще носить колективний характер. До цієї важливої та відповідальної праці підключена Каразінська медіа-студія, відділ реклами, дизайнери Каразінського університету. Отож, це комплексна робота. Нас семеро: троє вчених з факультету психології і четверо –  з інших підрозділів університету. Ми разом прагнемо отримати бажані результати. Гадаємо, ми прийдемо до візуальних даних, які можуть використовувати жінки, щоб краще зрозуміти свої стратегії, наскільки вони підходять для них, що потрібно змінити, які вони  мають сильні та слабкі риси. Це лише початок нашого дослідження.  Ми подавали грант на  підтримку роботи  і раді, що його  отримали. Зараз підписуємо контракт з Міністерством освіти. Робота  тільки-но  починається, але часу на  дане дослідження маємо всього чотири місяці. А роботи – сила-силенна. Дуже багато роботи з матеріалами – а вже у грудні маємо надавати результати».

Анна КОЧИШ, наш спецкор.