Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Яким буде Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна 2025 року?

ЗУСТРІЧ РЕКТОРА З КОЛЕКТИВОМ: ПОЧУТИ КОЖНОГО З НАС ФОРМАТ ВІДКРИТОГО ДІАЛОГУ

Необхідність спільно шукати відповіді на виклики часу — така теза була головною на зустрічі ректора, академіка В. С. БАКІРОВА з викладачами та співробітниками університету, яка відбулася 9 жовтня у Великій хімічній головного корпусу. Модератором комунікації виступив Голова університетської профспілки проф. О.Ф. ТИРНОВ, який закликав усіх присутніх говорити про наболіле. На зустрічі були присутні проректори, декани факультетів та завідувачі кафедр, представники всіх структурних підрозділів. У вступному слові Віль Савбанович наголосив, що ця зустріч буде неформальною, у вигляді невимушеної розмови, мета зустрічі — проста розмова, ПОЧУТИ КОЖНОГО З НАС. Дискусія проходила у форматі «запитання-відповідь», на якій ректор відповідав на питання викладачів і співробітників, а також вислухав їх побажання і пропозиції.

На початку розмови ректор відверто розповів про ситуацію, що склалася з набором абітурієнтів цього року, про певні труднощі щодо розподілення кількості бюджетних місць в межах державної політики. Зачепив тему майбутніх викликів перед університетом. Адже, незважаючи на потужний викладацький склад Каразінського, беззаперечний авторитет всередині країни та на міжнародному рівні, посилену ПР-кампанію, ризики щодо відпливу студентів у інші вузи та країни, якості їх знань, рефінансування та інші актуальні проблеми виникатимуть знову і знову кожного наступного року. І про це, за словами ректора, треба думати вже сьогодні.

СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ 2018‒2025: МОДЕРНІЗАЦІЯ ОСВІТИ ТА НАУКИ

У межах дискусії Віль Савбанович виніс на обговорення проект Програми стратегічного розвитку університету на сім років вперед. Поставив перед колективом запитання на перспективу:

Яким буде Харківський університет через сім років? Яким би ми хотіли бачити його в майбутньому?

Проф. В.С. БАКІРОВ, ректор університету:

– Абсолютно зрозуміло: світ буде іншим через сім років, і Університет буде іншим в цьому контексті. Але до цих змін треба бути готовими. Та модель навчання, яка існує наразі, на жаль, застаріла. Модель така: «активний суб’єкт — викладач, передає аудиторії свої знання, конспекти, лекції тощо, а студент — пасивний об’єкт мусить це сприймати». Як це буде пов’язано з ринком праці, з майбутньою життєвою траєкторією студента багатьом викладачам на це байдуже. Але ж сучасна університетська освіта має базуватися на результаті! Результат — це компетентність! Компетентність у всьому. Студент інвестує свої кошти, 4–5 років свого життя і хоче мати гарантії кращого життя. Що він не залишиться без роботи! Зрозуміло, допустити такого нехтування долею наших випускників ніяк не можна. Відтак усім факультетам нашого університету, усім підрозділам треба замислитися, що запропонувати студенту, аби він отримав реальні компетенції та гарантії! Це перше. Друге. Фінансування науки. Світова тенденція показує, що держава перестала фінансувати наукові дослідження. Україна також не в змозі підтримувати науку. Натомість ми не можемо допустити руйнації наукових шкіл, кадрів, надбань. Тому треба шукати інші шляхи організації наукових досліджень. Вибудувати ефективну модель взаємодії бізнесу та науки, опираючись на інноваційні досягнення та механізми. І тут також нашим науковцям треба поставити собі запитання, якою буде університетська наука через сім років в умовах глобальних викликів. Давайте думати разом, як нам рухатися вперед, аби бути конкурентоспроможними на освітній та науковій арені майбутнього.

ВІД ВІЗІЇ ДО РЕАЛЬНИХ КРОКІВ

Далі зустріч продовжилася у форматі «запитання-відповідь».

Ректору було поставлено багато запитань на актуальні теми: розвиток та активність Каразінської школи бізнесу, рейтинг кафедр та підтримка молодих викладачів, заселення до гуртожитку, поповнення бібліотечного фонду літературою за заявками факультетів, надання університету статусу дослідницького, подвійні дипломи, залучення студентів до навчання на освітні програми фізико-математичного профілю тощо. Відповідаючи на запитання співробітників університету, Віль Савбанович паралельно озвучував плани та реальні кроки на наступні сім років щодо розбудови інфраструктури вузу — це, насамперед, будівництво нових 15-ти будинків на біостанції у с. Гайдари, будівництво за підтримки медичного факультету університетської клініки в П’ятихатках, реконструкцію спорткомплексу «Каразінський», будівництво невеликого готельного комплексу для гостей з-закордону, студентського клубу та ін. В.С. Бакіров підкреслив, що до ювілейного 2025-го року університет повинен підійти відповідально, максимально насичено позитивними змінами. На завершення розмови Віль Савбанович нагадав, що кожен бажаючий може поставити будь-яке питання йому особисто, написавши листа на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Ліна ТИМАРСЬКА.