П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Наукова думка

Біля витоків статистико-інформаційних видань на Харківщині  стояв УНІВЕРСИТЕТ

У 2018 р. виповнюється 150 років з моменту виходу в світ першого номера «Харьковского календаря на 1869 год». Цей статистико-інформаційний збірник видавався з 1868 р., а останній номер вийшов на 1917 р. Видання є одним з найважливіших джерел з історії Харківщини, міста Харкова та університету. У ньому відображені різноманітні процеси, які проходили у нашому краї: розвиток промисловості, динаміка чисельності населення губернії, збільшення кількості різноманітних установ, тощо.

Відзначимо, що Каразінський університет також мав відношення до «Харьковского календаря». Безпосередній попередник цього видання — «Памятная книжка Харьковской губернии», яка виходила в період з 1862 по 1868 рр., друкувалась в університетській друкарні. А її укладачем протягом всього часу був вихованець юридичного факультету Харківського університету, секретар губернського статистичного комітету, колезький асесор Яків Голяховський.

Коли у 1868 р. почав видаватися «Харьковский календарь», укладачем перших чотирьох випусків був ще один вихованець нашої альма-матер (філософського факультету) — Олександр Подвисоцький. За його часів, на обкладинці «Харьковского календаря на 1871 год» було розміщене зображення з видом на старий корпус Харківського університету (нині в цій будівлі знаходиться Українська інженерно-педагогічна академія, вул. Університетська, 16).

Крім того, з першого випуску «Харьковского календаря» на його сторінках друкувалась інформація щодо університету: керівництво, склад професорів по факультетах і їхні адреси, різноманітні статистичні дані (кількість студентів і тих, хто отримав вчені звання, та ін.), тощо.

В подальшому університетські вихованці продовжували долучатися до випусків «Календаря». Так, випуски на 1884–1887 рр. вийшли під редакцією Петра Єфименка, який розпочинав вищу освіту на юридичному факультеті Харківського університету. Згодом, у період з 1887 по 1898 рр. разом з «Харьковским календарём» виходив його літературно-науковий додаток — «Харьковский сборник», який містив в собі різноманітні статті та матеріали стосовно Харківщини. Серед інших авторів, для цього періодичного видання писали університетські професори: історик Д. І. Багалій, етнограф, літературознавець історик мистецтва та музейний діяч М. Ф. Сумцов, ботанік і географ А. М. Краснов та ін.

Таким чином, ми можемо говорити про те, що представники Каразінського університету стояли не лише біля витоків журналів, альманахів, газет, а й статистико-інформаційних друкованих видань на Харківщині.


О. ЯНКУЛ, аспірант