Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мандрівна наука

Відчуй науку на дотик

ВІД РЕДАКЦІЇ. «Пересувна виставка цікавої університетської науки» – місце, де можна торкатися навіть до блискавки. Проект існує з 2016 р. Усе починалося з виїздів університетської спільноти Харківщиною, далі, після отримання організаторами, Вікторією Кругловою і Сергієм Биченком, гранту від Посольства США в Україні, проект побував на Дніпропетровщині, Черкащині, Львівщині, Полтавщині, Житомирщині, Луганщині, Донеччині… На рахунку волонтерів – десятки міст і селищ України.

Цей семестр інтерактивна виставка розпочала в Розсошенській гімназії Полтавської районної ради Полтавської області та на святкуванні 150-ї річниці м. Краматорськ Донецької області. Усіх вражає парк наукових експонатів, який учасники проекту створювали протягом останніх двох років. Особливо цікавляться прогресивні вчителі, які хотіли б на базі своїх шкіл створити куточки цікавої науки.

Одна із постійних учасниць виставки – Юлія ЛЕЩЕНКО, другокурсниця біологічного, розповіла про свою локацію: «У нас можна познайомитися з анатомічною моделлю людини, мікроскопом, мікропрепаратами. Я привезла чашку Петрі, аби вчити відвідувачів готувати препарати. Мені подобається працювати з дітьми. На виставках ми розповідаємо про те, чого не показують у школі».


Ірина БАЛАХНІНА, четвертокурсниця факультету РБЕКС, бере участь у подібних заходах ще з першого курсу. Багато з експонатів вона зробила власноруч: «Найбільше сподобалося збирати котушку Тесли. Сама зробила музичну шкатулку, де під час повороту ручки грає музика з фільму «Гаррі Поттер». Наші експонати візуалізують різноманітні фізичні та радіотехнічні закони, наприклад, такі як бездротова передача електрики, фокусування світла за допомогою певної радіотехнічної матриці, з галузі медицини (холодний пар можна використовувати як інгаляцію, електромагнітна гармата слугує як непоганий масаж). Також викладачі надають нам власні розробки: фотонні матриці Коробова-Посохова, голограми Чеботарьова».


Окрім природничих наук, є гуманітарний напрямок. Ярослава МАЦАК, третьокурсниця філологічного: «Спочатку ми використовували лише завдання з української мови. Згодом наша локація переросла в українознавство. Адже у нас є завдання, які пов’язані з національними костюмами та стравами. Перевіряємо знання дітей з української народної творчості. Галина Анатоліївна Губарева, доцент, кандидат філологічних наук, порадила нам взяти участь у цьому проекті і ми жодного разу не пошкодували».


Відвідувачі пересувної виставки поділися своїми враженнями. Настя Панкова, м. Торецьк, учениця 9 класу: «Найбільше сподобалася працювати з електрикою, а також цікавою була філологічна локація, де ми «готували борщ» (в ребусах були зашифровані інгредієнти до страви) та будували вежу (символ Вавилонської легенди). Подібні заходи стимулюють до навчання. Колись у школі ми проводили щось на кшталт цього: відгадували українські пісні, вказували розташування областей. Хочу вступати на журналістику до Каразінського університету чи до Дніпропетровського національного університету імені О. Т. Гончара».


Краматорчанка Людмила Лук’янова прийшла на захід із двома дітьми: «Малеча має можливість побачити науку на власні очі, дізнатися щось не тільки зі шкільної програми. Сподіваюся, ви ще приїдете. Тут дуже цікаво дітям і батькам. Важливо, що саме так проводимо разом час. Найбільше мені запам’ятався альбом з малюнками Тараса Шевченка, модель будови людини, мікроскоп, експонат з ефектом безкінечності».


Еліна Мовчан, краматорчанка: «Я сама за освітою філолог, тому мені було дуже цікаво складати синоніми та ознайомитися з іншими експонатами.  Мені здається, щось схоже можна було б застосувати в Новій українській школі».

Тимур Гриневич, краматорчанець: «Для дітей – це перший крок до науки. Вони можуть потримати бактерії, побачити, як працює торнадо, отримати перший досвід з медицини».


І хоч під час краматорського святкування розпочався дощ, але це не дуже злякало людей. Найвідважніші продовжували розглядати, що привезли до міста харківські науковці. А також неодноразово дякували їм за те, що приїхали поділитися чимось новим. Надалі розглядається можливість здійснювати точкові виїзди в харківські спеціалізовані школи-інтернати. Також є запрошення в різні міста України.


Карина БОНДАР.