П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Позаосвітнє життя університету

Підрозділи

ВІД РЕДАКЦІЇ. Два роки в Каразінському університеті функціонує Навчальний центр соціально-виховної роботи та позаосвітньої діяльності Управління якості освіти. Наш кореспондент Таїсія ЄРОХІНА поспілкувалася з його співробітниками та дізналася про напрямки діяльності, результати роботи та подальші плани.

У Центрі працюють дев’ять осіб, двоє з яких – студенти на півставки. Троє відповідають за культурну роботу, двоє – надають психологічну підтримку, а інші займаються загальними питаннями. Про задачі та специфіку структурного підрозділу розповів його керівник – директор Навчального центру соціально-виховної роботи та позаосвітньої діяльності Сергій Сергійович МАХНОВСЬКИЙ.

С. С. МАХНОВСЬКИЙ: «Суть нашої роботи полягає в організації та координуванні, контролюванні заходів –  культурних, спортивних, мистецьких, соціальних… Ми  надаємо консультативну безкоштовну юридичну та психологічну допомогу, координуємо роботу кураторів, займаємося інформаційним забезпеченням студентів, розробляємо документацію щодо організації та впровадження виховної і позанавчальної діяльності. Свою роботу будуємо на принципі урахування національних і расових відмінностей студентів, традицій та корпоративної культури університету. Центр взаємодіє не лише із адміністрацією, Культурним центром, студмістечком, студентськими організаціями, профспілками, а й з усіма громадськими, молодіжними чи волонтерськими організаціями.

Ми почали свою роботу 1 грудня 2016 р. Із перших днів на центр було покладено обов’язки всієї роботи зі студентами, окрім викладання і навчання. Тобто вся позаосвітня сфера. Серед найголовніших – посилення психологічної підтримки студентів, впровадження системи тьюторства, організація соціальних та гуманітарних заходів, налагодження співпраці зі студентської радою іноземних студентів. У тьютора, який дещо різниться від поняття куратора, більш поглиблена та серйозна робота, пов’язана фактично із супроводом студента під час навчання і насамперед підтримкою з навчальних питань. Зараз ми впроваджуємо такий проект в університеті та намагаємося створити модель, в центрі якої буде тьютор,  наставник, який мотивує студента стати насамперед класним спеціалістом, підтримує  його в психологічних, інформаційних, організаторських аспектах».

Тетяна ЧЕРЕДНИЧЕНКО, фахівець Центру, характеризує співробітників як «взаємозамінних»: «Напрямки роботи такі, що ми повинні вміти один одного замінити. Єдине, що я, наприклад, не можу – замість психологів проводити консультації, бо не є фахівцем». Дівчина розповіла, що в її обов’язки входить безпосередньо робота з документами, співпраця із заступниками деканів з питань позаосвітньої діяльності студентів та організації заходів.

– За майже два роки нашої роботи Центр організував численні заходи з нагоди урочистих дат і національних свят, виїзди до підшефних шкіл-інтернатів, провів моніторинг серед студентів з тимчасово окупованих територій України. Підготовлено «Пам’ятку для студентів» – посібник, де систематизовані та викладені у доступній формі права та обов’язки усіх учасників освітнього процесу, а також спільно із Інститутом міжнародної освіти розроблено та випущено «Пам’ятку для іноземних студентів» англійською мовою. Налагоджено зв’язок із заступниками деканів з виховної роботи.  Однак поки не всі звикли до того, що в університеті існує такий центр. Люди тільки-но зрозуміли специфіку діяльності центру і почали звертатися до нас, – зазначила Тетяна.

На базі Центру працюють психологи-практики, які надають безкоштовні консультації студентам та співробітникам університету. Звернутися до фахівців можна кожному в кабінеті 621 Північного корпусу. Психолог, співробітник Центру, Гліб Федоров: «Одна консультація триває годину. Уся взаємодія конфіденційна та безоплатна. Головне у нашій роботі – самовідданість, людяність, емпатія. Для «галочки» ми не працюємо».

Таїсія ЄРОХІНА.