П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Трибуна декана

Чітко і організовано


ВІД РЕДАКЦІЇ. Декани продовжують (попередні читайте в №12) обговорювати проблеми «спекотної» вступної кампанії.
Проф.. В.М. НІКОЛАЄВСЬКИЙ декан соціологічного факультету :
- Загалом, прийом студентів пройшов доволі нервово саме через психологічну напругу та нестримну спеку, що сприяла уповільненню процедури. Але скарг ніяких не було і конфлікти також не спалахували. Усе пройшло на високому рівні організованості. Прийом документів ми розділили на дві частини: на перший курс і на п'ятий, документи п'ятикурсників приймали троє чоловік, а документи першокурсників – шестеро. Це зіграло важливу роль, оскільки пропускна здатність була досить високою.
Наплив студентів був більшим, ніж минулого року. Проте навіть при високій пропускній здатності перші десять днів стояли величезні черги. Цього року ми брали результати тестувань з історії України, української мови та літератури, та іноземної мови/математики за вибором. Прохідний бал на початку вступу був високим, а потім знизився: спочатку на соціологію він складав 742,5, а остаточно - 632 бали, на політологію – 767,5, а остаточно – 655,7. Зараз на нашому фанультеті навчається 70 бюджетників на соціології та 15 на політології. Медалістів було лише 10, з них дев'ятеро на соціології, а один навчається на політолога. Призерів різноманітних конкурсів було чимало, але цього року вони не мали жодних льгот так само, як і медалісти. На сам кінець скажу, що все пройшло вдало, чітко і організовано.


В. ДЕНИСЕНКО.



У робочому руслі


Проф. В. М. САВЧЕНКО, декан медичного факультету: «Цього року до нас на факультет вступило 30 осіб на бюджет, один студент – громадянин Росії, який вступив завдяки квоті Росії через Міністерство освіти. 54 абітурієнта тепер – студенти-контрактники. 70 іноземних громадян також прийняті на наш факультет. Причому 60 з них отримуватимуть освіту англійською мовою. Є у нас і пільговий контингент, а саме – 7 першокурсників (діти шахтарів), які до того ж мали дуже високі бали за тестування (у середньому загальний результат складав близько 750 балів, який дозволяв вступити на бюджет без жодних пільг). Нашим маленьким дивом цього року став чотирнадцятилітній Юліан ШВЕЦЬ, який вступив на наш факультет із загальною сумою 776 балів.
Під час роботи приймальної комісії серйозних проблем ми не спостерігали. Велика подяка від усього факультету Ірині Миколаївні ТЯГУН, відповідальному секретареві факультету, яка прийняла на себе усю складність вступного процесу.»
Знання слабші, ніж за тестуванням
Проф. К. Е. НЕМЧЕНКО, декан фізико-енергетичного факультету: «Цього року на фізико-енергетичний факультет було подано 124 заяви, тобто конкурс був 2, 5 студента на одне місце. До нас вступили: на бюджет - 51 абітурієнт, на контракт – 40. Середній прохідний бал – 715. Цього року одинадцятикласники могли подавати сертифікати за різними предметами (українська мова та фізика – обов’язкові предмети, біологія або іноземна мова, математика – на власний розсуд). Один із абітурієнтів, тепер уже першокурсник Євген ГАНУЩАК, набрав з математики 200 балів. Минулого року нульовий контроль показав, що студенти насправді володіють матеріалом гірше, ніж тестування показало при вступі. Якою буде ситуація цього року – побачимо. У роботі приймальної комісії ніяких особливостей, на мою, думку не було.»


О. КОСТІНА.



Економіці навчимо!


Проф. Л. І. БУЛАЄНКО, декан економічного факультету:
- Цього року на економічний факультет подали близько 1500 заяв на денну форму навчання. У минулому році ця цифра не була меншою. З них вступили на бюджетну форму навчання 145 абітурієнтів, та близько 60 на контрактну. У нас на факультеті, як, гадаю, і на інших, до останнього моменту не було відомо, хто з рекомендованих до вступу абітурієнтів надасть оригінали документів. Тому тривалий час відбувалися певні ротації в списку зарахованих.
У порівнянні з минулим роком для пільговиків ввели обмеження 25 % від загальної кількості бюджетних місць. Тому і серед таких абітурієнтів виник конкурс. Також цього року ми не зараховували результати олімпіад – це зрівняло права абітурієнтів при вступі. Минулого року під час вступної кампанії був окремий конкурс на бюджетну форму навчання і на контрактну, а в цьому році – загальний.
У будь-якій справі є як позитивні, так і негативні моменти. Часто студенти обирають спеціальність не до душі, а ту, де пройшли на бюджет. На початку навчального року ми на факультеті проведемо перевірочне тестування. Якщо студенти оволоділи математикою в школі, то економіки ми їх навчимо.


В.ЖЕДЕНКО.