Вівторок, квітня 16, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Круглий стіл

Проблеми інформатизації архівної справи

ВІД РЕДАКЦІЇ: Міжнародний круглий стіл «Проблеми інформатизації архівної справи: процеси цифровізації (теорія і практика)». На цьому семінарі були присутні керівники найбільших архівів України, які обговорили проблеми і перспективи цифровізації.


Проф. С. І. ПОСОХОВ, завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології: « Комп'ютерні технології швидко розвиваються і  активно впроваджуються в різні сфери життя. Інформація стає  потужним фактором розвитку суспільства. Центрами зосередження інформації, в тому числі, є архіви. На круглому столі обговорювався і світовий, і вітчизняний  досвід цифровізації, тобто переведення документів в електронний формат для більш швидкого і зручного використання  інформації. Наприклад, я на цьому семінарі розповідав про польський досвід, адже їх архівна система  у справі цифровізації досягла значних успіхів. Зараз в Україні на державному рівні прийнято рішення, що потрібно активніше здійснювати цифровізацію документів, щоби зробити їх доступними для користувачів.  Однак існує чимало труднощів та перешкод. Наприклад,  проблемою є належне зберігання інформації в електронному форматі, забезпечення авторського права і т.ін.

Під час засідання відбулося урочисте підписання договору про співробітництво між Центральним державним архівом зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) та Білоруським державним архівом науково-технічної документації (БДАНТД). Цього дня в Музеї історії нашого університету також була презентована віртуальна тематична виставка документів Центрального державного архіву зарубіжної україніки «Загартовані безсмертям»,  приурочена до 100-річчя Української Революції та створення армії УНР.

Карина ТАРАСЕВИЧ.