П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Від нашого спеціального кореспондента

 

Спека в Європі

ВІД РЕДАКЦІЇ.  Однією із найпопулярніших визнана дана рубрика: наші спецкори, подорожуючи світом, привозять для читачів новини, які вразили, які виходять за межі звичайного. Читайте від  нашого спецкора із Європи спеціальний репортаж..


Спека в Європі цього літа  побила всі  рекорди.  Наприклад, у Великій Британії, у Кембриджі, такої температури не відзначали за всі роки метеоспостережень. За три літні місяці – жодної краплі дощу. У різних регіонах Європи повітря прогрілося до +50, повідомляло ВВС. У Польщі, Румунії, Угорщині, Швейцарії, Боснії і Герцеговині, Італії, Хорватії, Чорногорії, Сербії і Словенії через аномально високу температуру тривав «червоний» рівень небезпеки. «Оранжевий» рівень небезпеки оголосили Франція, Іспанія, Німеччина, Австрія, Греція, Македонія і Болгарія: тут стовпчик термометра піднявся до плюс 40… Пожовкла і абсолютно вигоріла трава, висохлі ріки. Жителів Туманного Альбіону синоптики закликали бути пильними, а компанії, що займаються водопостачанням, економити воду. Зазвичай дощовий Туманний Альбіон цього року дивував своєю засухою. Дивовижно було у завжди квітучому, зеленому Кембриджі, де на зелених славнозвісних галявинках у міських університетських парках знаходили місце відпочинку тисячі студентів,  сіру землю…. Відсутність дощів вплинуло в першу чергу на природу, сільське господарство та урожай. ПОГЛЯНЬТЕ на ці фото в околицях Кембриджу –  це поле ячменю не стали навіть скошувати. А земля на полі – ось і з такими тріщинами… У четвер, 26 липня, десятки тисяч британців на  своє роздратування дізналися про відміну майже всіх пасажирських потягів. Рішення було прийнято через аномальну спеку.

Через рекордно високі температури по всій Англії плавився асфальт, деформувалися залізничні шляхи та починала горіти суха трава. Пожежа під Манчестером тривала майже тиждень. Рейки залізниць вигиналися, повідомляло у "Твіттері" Управління шотландських залізниць. Люди скаржилися на задуху у лондонській підземці. Температура на станціях і у вагонах потягів метро сягала 40 градусів... 16-а за протяжністю річка Великобританії Тім обміліла у своїх верхів’ях, залишивши на дні безліч форелі та лососів. У липні Британія побила температурні рекорди, і  місяць став найзадушливішим за останнє століття…

О. НОВИКОВА, наш спецкор.