Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетський підрозділ

Центру краєзнавства 10 років

ВІД РЕДАКЦІЇ: ТронькоЦентр – перший в Україні Центр наукового краєзнавства, який цього року відзначатиме своє десятиріччя. Пропонуємо згадати, з чого все починалось, та з’ясувати, що за цей період вдалося зробити.

З ініціативи нашого видатного сучасника, уродженця Слобожанщини, Героя України, голови Національної спілки краєзнавців України Петра Тимофійовича ТРОНЬКА наприкінці 2000-х років український уряд прийняв постанову про необхідність створення краєзнавчих осередків у класичних університетах. Оскільки П. Т. Тронько очолював Наглядову раду Каразінського, перший такий центр постав у стінах саме нашого університету. 18 березня 2008 року наказом ректора Віля Савбановича БАКІРОВА Центр краєзнавства був створений, а 10 жовтня того ж року відбулося його урочисте відкриття. З 2012 року підрозділ носить ім’я академіка НАН України П. Т. Тронька.


Метою діяльності Центру є збереження і розвиток давніх традицій наукового краєзнавства Слобідської України, координація досліджень у галузі краєзнавства в Харківському класичному університеті, Харкові та на Слобожанщині.

– Ми займаємося науково-пошуковою роботою. До нас дуже часто звертаються з проханням відшукати інформацію про ту чи іншу подію, людину, уточнити дату тощо. На основі цієї роботи ми складаємо аналітичні довідки. Також Центр працює над розкриттям потенціалу нашого університету, міста та області. Для цього ми проводимо різноманітні екскурсії, влаштовуємо виставки, зокрема он-лайн, – розповідає директор Центру краєзнавства імені акад. П.Т. Тронька Сергій Михайлович КУДЕЛКО.

Оскільки Центр є університетським підрозділом, то першочерговим його завданням є вивчення історії міста та регіону саме крізь призму діяльності Каразінського. Насправді, існує багато форм робіт, які проводить Центр. Наприклад, з минулого навчального року в ХНУ імені В.Н.Каразіна запроваджено новий курс підвищення кваліфікації вчителів з варіативної дисципліни «Харківщинознавство». Його викладає заступник директора Центру краєзнавства Ольга Ігорівна ВОВК.

– Ми беремо активну участь у написанні наукової та науково-популярної літератури. Найновішим виданням, до якого долучилися наші співробітники, є альбом «Харківський університет в образотворчому мистецтві». Це унікальне видання створювалося цілим колективом авторів під керівництвом ректора університету, академіка НАН України Віля Савбановича БАКІРОВА та професора Сергія Івановича ПОСОХОВА. Далеко не кожний університет в Україні і закордоном може похвалитися таким різноманіттям художніх творів, пов’язаних з його історією і написаних його вихованцями та співробітниками. В цьому альбомі можна побачити портрети видатних вчених, які працювали та навчалися в університеті, пам’ятники та меморіальні дошки на їхню честь. На сторінках альбому є також розділ «Нумізматика і медальєрика», – розповідає Ольга Ігорівна.

Портрети, пам’ятники, монети та медалі – далеко не єдині форми увічнення видатних людей. Кілька років тому Центр почав збирати колекцію «Харківський університет у дзеркалі філателії». На сьогодні в його фондах налічується вже кілька десятків марок і конвертів, зокрема із штемпелями спеціального погашення, які присвячені випускникам і професорам Каразінського університету. Цікаво, що деякі артефакти випущено в таких екзотичних для нас країнах, як Буркіна-Фасо або Північна Корея.

Щороку в Каразінському проходить виставка-конкурс навчальної та наукової літератури. Цьогоріч призового місця був удостоєний підручник «Основи краєзнавства», до створення якого долучилися Сергій Михайлович КУДЕЛКО та секретар науково-методичної ради Центру краєзнавства Ольга Григорівна ПАВЛОВА. За напрямком «Наукова література» призове місце виборола монографія «Постать Василя Каразіна в історіографії», автором якої є Ольга Ігорівна ВОВК.

Одним із найважливіших своїх завдань Центр краєзнавства вважає популяризацію історії Харківського університету. З 2015 року функціонує сайт ТронькоЦентру, де одним з найбільш цікавих є розділ «Наші проекти». Тут представлено електронні виставки, різноманітні за формою та характером подачі матеріалу. Наприклад, у травні 2018 року до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні розпочав роботу проект «Навічно в пам’яті нащадків». Він присвячений літераторам – вихованцям Харківського університету, які пройшли горнило війни (серед них – Олесь Гончар, Михайло Кульчицький, Володимир Сосюра та інші). Відвідувачі можуть побачити фотокартки цих людей воєнного та мирного часу, прочитати рядки з їхніх творів, присвячених тій страшній війні. Проект «Відроджуючи духовні традиції» був присвячений Великодню. Тут представлені зразки музичних творів на духовну тематику, написаних вихованцем Харківського університету, корифеєм української класичної музики М. В. Лисенком.

– Ще одна форма он-лайн проектів – це інтерактивні мапи, – розповідає Ольга Ігорівна. – Однією з найцікавіших є «Каразінський університет на карті Харкова». Ми зібрали назви вулиць, площ, провулків, названі іменами людей, які тим чи іншим чином пов’язаних з університетом. Якщо ви подивитесь на цю карту, то пересвідчитеся, що таких назв у Харкові майже сотня. До речі, цей проект і низка інших були розроблені спільно зі студентами історичного факультету, які щороку проходять на базі Центру краєзнавчу практику. Її було запроваджено у 2013 році як альтернативу педагогічній.

З 2016 року в структурі ТронькоЦентру діє відділ етнографії, який очолює канд. істор. наук Ганна Михайлівна ШПОРТ. Тут зберігається велика колекція зразків народного декоративно-ужиткового мистецтва (рушники, вишиванки, писанки, посуд тощо). Щороку експонати з цих фондів експонуються на базі університетської Художньої галереї імені Генріха Семирадського. Наприклад, 2016 року відбулася виставка вишиванок, у 2017 році – православної ікони на Слобожанщині. Цього року працювала виставка «Українська писанка: закарбовані грані духовного». Це була історична подія, тому що востаннє в університетських стінах писанки виставлялися 116 років тому. Центр краєзнавства також долучається до популяризації історико-культурної спадщини Харкова та області. Наприклад, минулого року Харківський організаційно-методичний центр туризму видав путівник Харківщиною, у створенні якого брали участь науковці нашого університету. Співробітники факультету геології, географії, рекреації та туризму створили карту туристичних маршрутів, а фахівці Центру краєзнавства долучилися до написання довідок про історію районів області і про пам’ятки, які збереглися на цих теренах. Для зручності в користуванні було видано одразу два варіанти цього путівника – українською та англійською мовами, тому він користується великим попитом серед туристів.


ТронькоЦентр спільно з історичним факультетом є організаторами найстарішої в Україні краєзнавчої конференції молодих учених, яка була започаткована вже більше 35 років тому.

Ольга Ігорівна:

– Також спільно з історичним факультетом ми проводимо семінар «Луньовські читання». Він спрямований на фахівців, які працюють у музеях різного профілю. Ми пишаємося, що захід, який майже 10 років тому був суто регіональним, на сьогодні вже має міжнародний статус.

ТронькоЦентр допомагає харків’янам і не лише пізнавати Слобожанщину у всій її красі. За цей час у Центрі сформувався колектив ініціативних професіоналів, відданих своїй справі. Це той випадок, коли енергія молодих вчених гармонійно поєдналася з мудрістю досвідчених науковців.

К.ЛУНЬОВА.