П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Першокурсник-2018

«It will be all right!» – математик Роман САРАПІН

ВІД РЕДАКЦІЇ: Проф. Г.М. ЖОЛТКЕВИЧ, декан факультету математики і інформатики: «Більша частина абітурієнтів, які вступили на наш факультет, є переможцями олімпіад,  четверо – міжнародних. За спеціальністю «математика» навчатиметься 23 студенти, які мають конкурсний бал 200, ще семеро - 190-199.  Всього було виділено 30 бюджетних місць та 4 – для навчання за контрактом. За спеціальністю «інформатика» вступило 34 «бюджетники», а кількість контрактних місць була збільшена до 8. За спеціальністю «прикладна математика» було зараховано 17 студентів на навчання за державним замовленням та три – за контрактом».

Роман САРАПІН, випускник 27-го Харківського ліцею, володар  золотої медалі Міжнародної олімпіади з математики: «Чотири рази мені випадала нагода змагатись у міжнародних олімпіадах: в цьогорічній ІМО команда України посіла рекордне для нашої країни четверте місце. Мені дуже пощастило стати частиною цієї команди».

Чим для тебе унікальна цьогорічна Міжнародна олімпіада?

– За перші три години з відведених 4,5 я не вирішив жодної задачі! Потім, долаючи хвилювання, вирішив дві задачі з трьох, які були в турі. Ми довго чекали на результати: результат перевершив усі наші сподівання:  4-те місце та чотири золоті медалі і дві срібні. На церемонії нагородження нас вітав Джофф Сміт (лідер команди з Великобританії). Він випадково впустив мою медаль. Підняв, подув на неї та вдяг на мене зі словами «It will be alright!».

– Твої пріоритети?

– Під час вступної кампанії я подав лише одну заяву – на факультет математики та інформатики в ХНУ ім. В. Н. Каразіна. Тут найвищий рівень викладання. Тут мій дім: з деякими викладачами я познайомився ще до вступу: А.М. ВИШНЯКОВА та Є.А.КАРОЛІНСЬКИЙ проводили в нашій школі спецкурси.  15 моїх однокласників теж обрали факультет математики та інформатики в Каразінському, а 12 з них стали моїми одногрупниками.

– Що очікуєш від навчання у Каразінському університеті?

– Я  відвідував гуртки в Малому Каразінському. До перенасичення новою математичною інформацією я звик. Наш учитель  математики Сергій Олександрович ЛІФИЦЬ, що разом із університетськими викладачами ускладнить матеріал саме для нашої групи. Отож, я налаштований на  докладання до занять гідних зусиль. Мрію займатися наукою, а для школярів вести математичні гуртки.

Надія РУБІНІНА