П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювіляри

 

Микола Іванович САЗОНОВ: «Харківський університет – мій вічний маяк»

«Університет – це все моє життя», – схвильовано говорив в слухавку телефону Микола Іванович САЗОНОВ, коли ми домовлялися про розмову з ювіляром. «Я так боявся, що мені не зателефонують з Харківського університету привітати з 90-річчям! Я так боявся, що про мене забули! Коли ви до мене приїдете в гості, я вас розцілую!», – такими словами крізь сльози радості говорив зі мною видатний та заслужений політолог, професор, науковець, перший проректор альма матер Микола Іванович САЗОНОВ напередодні свого день народження.

90 років – вік щастя

28 вересня виповнюється 90 років Заслуженому професору ХНУ імені В. Н. Каразіна, академіку Української Академії політичних наук, Заслуженому працівнику вищої школи, колишньому завідувачу кафедри політології нашого університету Миколі Івановичу САЗОНОВУ. Розпочалася університетська стежина у 1948 р., коли Микола Іванович прийшов вступати до університету. Студент, аспірант, старший викладач, у 1966 р. – доцент (завідувач кафедри (1964 р.), у 1976-1993 рр. перший проректор університету і водночас завідувач кафедри, у 1993 р. став професором. Автор десятків книг і монографій, науковий керівник восьми успішно захищених кандидатських дисертацій Микола Іванович у 1986 р. нагороджений орденом Дружби народів. Професор належить до невеликої когорти людей, які знають університет до найменших дрібниць, які на своєму віку пережили багато того, про що ми дізнаємося лише з підручників. Воєнні роки, відбудова і перебудова, різні зміни людей на посадах, різні політичні режими. Енциклопедія університетського життя є і його власним літописом! Микола Іванович називає десятки прізвищ, які пройшли через його життя – проф. О.М.Васильєв, проф. О. П. Мамалуй, легендарний академік і ректор І.М.Буланкін, ректори В. Ф. Лаврушин, В. Г. Хоткевич, І. Є. Тарапов… Упродовж 17 років він працював проректором з навчальної роботи з ректором Іваном Євгеновичем Тараповим.  Він згадує сотні знакових подій в університеті. Його хвилюють і проблеми сьогодення… Про свій вік, ювіляр відповів коротко, що це вік щастя!

Микола Іванович САЗОНОВ: «Я не можу втратити зв’язок з університетом, бо я присвятив йому 70 років життя. Як тільки переступив поріг університету, він став моїм вічним маяком, який усе життя освічував шлях, вказував вірний душевний напрям. Та й дотепер Харківський університет – маяком кличе мене до рідної гавані!».

Міцного Вам здоров’я, шановний Миколо Івановичу! Ви – взірець відданості своїй справі, уособлення університетського духу, ваші роботи наклали відбиток на світогляд та життя  десятків поколінь! Наші вітання!


Ліна ТИМАРСЬКА.