Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Фігуровка

Ласкаво просимо до табору «Фігуровка»!

ВІД РЕДАКЦІЇ. Нещодавно спортивно-оздоровчий табір «Фігуровка» відсвяткував 60-річчя, про яке ми писали. Цього літа тут відпочили понад 400 відвідувачів. Наші кореспонденти побували у «розвідці» та дізналися, чим приваблює  база відпочинку.

У дорозі

Табір «Фігуровка» розташовується в заповіднику Малинівка на березі річки Сіверський Донець. Дістатися туди можна двома способами: від чугуївського автовокзалу чи станції Малинівка, а далі пішки або на таксі до урочища «Фігуровка». Ми прибули на автостанцію, де нас привітно зустрів директор табору Олексій Олександрович БЕГМЕНКО. Разом рушаємо в дорогу. При в’їзді до соснового лісу відразу відчувається, як відрізняється повітря за містом. Попутно зупиняємося біля джерела, аби скуштувати кришталево чисту воду. Раніше доїхати до табору було значно простіше: від залізничної станції всього 3 кілометри. А тепер – 15! Цієї весни під час повені міст через Сіверський Донець зсунувся майже на 1,5 метра, тому потрібно діставатися в об’їзд. До того ж, це порушило екологію річки. Проте подорожній точно не заблукає, бо маршрут до бази відпочинку вказують червоні стрілки та квадрати, намальовані на соснах. Шкода, що більшість таборів місцевості занепали. Наприклад, ми проїжджали базу «Поліграфіст», яка вже давно не працює. За словами місцевих, до «перебудови» таких місць відпочинку було більше 10, а нині їх можна перелічити на пальцях. Тож варто подякувати тим людям, на ентузіазмі яких тримається наша «Фігуровка». Штат – невеликий: директор, комендант, бухгалтер, адміністратор, охоронці, діджей, кухарі, прибиральниці.


Екскурсія табором

Минуло півгодини і ми побачили табличку з написом «Ласкаво просимо до "Фігуровки"!» Біля воріт нас зустрічають чотирилапі друзі людей – собаки-сторожі Шарик і Чорниш. Перед нами постає мальовнича картина: різнокольорові хатинки гармонійно поєднуються з природою. Тут є приблизно 30 будиночків – студентського типу та котеджі для родин. Проходимо до спортивного майданчика, де на лавочці сидить ст. лаб. кафедри фінансів та кредиту Валентина Анатоліївна ШЕПЕЛЕНКО, яка стежить за грою онучки Арини: «Усі чотири заїзди ми проведемо тут. Якби був п’ятий, то теж би залишилися. Дуже подобається в таборі. Нещодавно оновили матраци та подушки, закупили 4 холодильники, провели воду до кожного будиночка. Хотілося б, щоб у кімнатах з’явилися нові тумбочки та ліжка. Особливо відзначу роботу адміністратора Людмили Іванівни Вороніної, бухгалтера Ніни Миколаївни Волох, охоронця Миколи Вікторовича Поволокіна та коменданта Володимира Олексійовича Зубенка. Його можна назвати людиною з золотими руками. На допомогу прийде хоч вночі, хоч вранці! У захваті від табору і мої онучки».

Поруч на турніках займаються вихованці КЗ «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа №4 Харківської міської ради». Їхній тренер Анатолій Федорович ЧЕНЦОВ розповів, чому вони 11 років поспіль обирають табір: «"Фігуровка" – це рай! Ми тренуємося тричі на день. Є всі умови для занять з вільної боротьби та дитячого відпочинку. Сюди потрапили найкращі учні – 23 особи. Табір розташовується недалеко від школи, тому батьки можуть відвідувати дітей».


Нумо купатися!

Пляжі... На першому зустрічаємо багатодітну маму Тетяну СМИРНОВУ, співробітницю медичного факультету. Поки вона засмагає, її два сини наввипередки будують піщані вежі. Жінка зазначає, що в таборі гарно годують.  Другий пляж має більш пологий спуск. Тут ми утвердилися в думці, що у «Фігуровці» відпочивають цілими родинами. Випускник історичного факультету Петро Григорович КРАСНЯЩИХ розказав про свою традицію відвідувати табір: «Вперше я побував тут 60 років тому. Це діамантове місце. На річці можна краще розслабитися, ніж на морі… Спокійніше. Декілька років поспіль відпочиваю з сином Андрієм та онукою Надією».

За лісом розташовується військовий аеродром, тому часто можна спостерігати за літаками, які викликають неабиякий захват у дітей.


Час поїсти!

Перед їдальнею – танцювальний майданчик. Ввечері тут збирається молодь та діти. Ганна КОЛОМІЙЦЕВА, співробітниця філософського факультету, цього літа відпочиває на базі разом з дітьми: « «Фігуровка» – це особливе місце з незвичайними людьми.  Навіть якщо путівка подорожчає, будемо сюди приїжджати». Ми познайомилися з діджеєм – Ярославом КАТРИЧЕМ, третьокурсником РБЕКС. Уперше хлопець був у таборі як відвідувач, а тепер – співробітник. Поки діджей демонструє найкращі треки, відчуваємо аромат пиріжків із їдальні.  Нас гостинно запрошують до столу і ми на собі випробовуємо смак табірного обіду.


«Ревізор» рекомендує

«Фігуровка» за роки існування виробила власні традиції: студенти прив’язують на гілки дерев кросівки, щоб ще раз сюди повернутися. Назустріч нам прямує та, про кого почули добрі слова від постояльців – бухгалтер Н. М. ВОЛОХОВА: «Я працюю в таборі 12 років. Відпочивати ніколи! Навіть чоловіка Віктора долучила до своєї справи. Коли всі нагодовані та аплодують мені, я отримую величезний заряд енергії. У червні ми приймаємо екологів. А заїзди тривають у липні-серпні».

Директор О. О. БЕГМЕНКО обіймає посаду три  роки: «Ми працюємо в команді. Спільними зусиллями поліпшуємо умови відпочинку. Немає чіткого розподілу обов’язків, разом і повалені через негоду дерева прибираємо, і лампочки замінюємо, і територію облагороджуємо. Є досить відчутні проблеми, пов’язані з аварійним станом моста через ріку Сіверський Донець. Та маю надію, що всі перешкоди будуть усунуті й умови відпочинку  в таборі з кожним роком покращуватимуться.  Університет перед відкриттям сезону дуже допомагає. Також допомогу надають профкоми університету – студентський та профком працівників (С. С. Махновський  та  О. Ф. Тирнов)».

Побувавши на території табору один день, нам захотілося лишитися тут надовше. Тепло, яку випромінюють люди, заряджає всіх навколо і пробуджує бажання повертатися.  Повірте, «Фігуровка» залишиться у вашому серці назавжди…



Т. ЄРОХІНА, К. БОНДАР.