Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювілеї

62 роки в університеті

80 років виповнилось від дня народження відомого фізика-теоретика, доктора фізико-математичних наук, професора, багаторічного завідувача кафедри, професора-консультанта кафедри теоретичної фізики імені академіка І.М. Ліфшиця – Олександра Михайловича Єрмолаєва. У Харківському університеті ювіляр пройшов шлях від студента до професора, виховав декілька поколінь учнів, які стали видатними фізиками. Проф. О.М. Єрмолаєв – Вчитель з великої літери. Усі, кому пощастило у 1993 - 2013 рр.,  коли учений працював завідувачем кафедри теоретичної фізики, працювати під його керівництвом, відзначають його демократичність,  доброзичливість у ставленні і до викладачів, і до студентів. Саме за останні вісім років його каденції кафедра п’ять разів виборювала  призові місця за рейтингом кафедр університету. Завдяки зусиллям О.М. Єрмолаєва кафедрі вдалося присвоїти ім’я її засновника – академіка І.М. Ліфшиця.

У 1969 р. – захист під керівництвом проф. Каганова М.І. кандидатської дисертації. У 1989 р. – захист докторської. Олександр Михайлович активно розвиває започаткований ним новий напрям у теорії твердого тіла – магнітодомішкові стани електронів у провідниках. У списку наукових і навчально-методичних робіт Олександра Михайловича понад 240 найменувань. Олександр Михайлович Єрмолаєв – яскравий представник широко відомої у світі наукової школи фізиків-теоретиків Ландау-Ліфшиця, фундатор її філіалу в університеті. П’ять його аспірантів успішно захистили кандидатські дисертації і зараз плідно працюють.

За сумлінну багаторічну працю Олександр Михайлович Єрмолаєв нагороджений знаком «Відмінник освіти України», медаллю імені В.Н. Каразіна, дипломом стипендіата у галузі науки імені академіка К.Д. Синельникова, отримав подяку Харківського міського голови. Олександр Михайлович надрукував серію брошур з історії фізичного факультету, кафедри теоретичної фізики, про вчених-фізиків, які працювали на кафедрі теоретичної фізики.

Шановний Олександре Михайловичу! Ми бажаємо Вам, Вашій родині міцного здоров’я, подальших творчих успіхів, щастя!

Колектив кафедри теоретичної фізики імені академіка І.М. Ліфшиця.