Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Захисти

Людина і Природа – пара рівноправна

ВІД РЕДАКЦІЇ: У березні на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.051.04 Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна відбувся захист докторської дисертації доцента, завідувача кафедри моніторингу довкілля та природокористування екологічного факультету Надії Василівни МАКСИМЕНКО на тему «Ландшафтно-екологічне планування в інвайронментальному менеджменті територій локального рівня організації довкілля». Офіційними опонентами виступили :член-кореспондент НАН України, завідувач кафедри фізичної географії та геоекології Київського національного університету імені Тараса Шевченка проф. М. Д. ГРОДЗИНСЬКИЙ, професор кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи Львівського національного університету імені Івана Франка М.М. НАЗАРУК та професор, завідувач кафедри геоекології та методики викладання екологічних дисциплін Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Л.П. ЦАРИК.

Детальним дослідженням ландшафтів Надія Василівна займається ще з початку 90-х років, коли  розпочала викладацьку діяльність в університеті. На її рахунку чимало ландшафтних експедицій по  СРСР, Європі та Азії. Цей величезний багаж інформації власне і сформував ландшафтознавчу тематику дисертації. У своєму дослідженні Н.В. Максименко орієнтується на європейську систему ландшафтного планування, яка має суто екологічне спрямування.

– В багатьох країнах світу ландшафтне планування закріплено законодавчо і організовується згідно тих принципів, які диктують природні закономірності.   В Україні ж суспільство було поставлене над потребами та можливостями природи, що безумовно їй шкодило. Тому у своєму дослідженні я пропоную  такий принцип використання ландшафтів, коли природа і людина виступають партнерами,  – говорить дисертант Н.В.МАКИСИМЕНКО.

Проф. І.Г. ЧЕРВАНЬОВ, науковий консультант  Н. В. Максименко:

– Надія Василівна, яка має базову  географічну освіту і понад 10 років завідує кафедрою моніторингу довкілля та природокористування екологічного факультету, поєднала знання географії та екології у своїй роботі, яка стосується ландшафтно-екологічного проектування. Ця тема в Україні є дуже важливою, але поки що мало розроблена. Ми з Надією Василівною прийшли до висновку, що треба подивитись на проблему стану навколишнього середовища із суб’єктної точки зору, тобто вважати, що людина і природа мають рівні права між собою. У своїй дисертації Н.В.Максименко вирішила розглянути цю пару як нерозривну і рівноправну. Цим робота і відрізняється від більшості відомих екологічних досліджень. До речі, проф. М. Д. ГРОДЗИНСЬКИЙ дуже високо оцінив цю роботу, підтвердивши, що вона відкриває нові можливості для іншого якісно нового підходу до  вивчення навколишнього середовища.

На думку Надії Василівни, проф. І. Г. ЧЕРВАНЬОВ відіграв велику роль у формуванні концепції дослідження. Адже ідея суб’єктного підходу, партнерського відношення до ландшафту привнесена в роботу саме Ігорем Григоровичем.

–  При написанні докторської дисертації дуже важливим є колектив, в якому вона народжується. А він на нашому факультеті дружний і працьовитий. Я  маю на увазі не лише науковців, з якими обговорюєш аспекти своєї роботи (Г. В. Тітенко, А .Н. Некос, В. Г. Карпов, Л. В. Баскакова), а й аспірантів (А. Клєщ, О. Гоголь, А. Шумілова, К. Михайлова, Р. Квартенко) та студентів, якими виконується практична апробація розроблених методик (О. Порохняк, В. Воронін, С. Бурченко, М. Колісник та ін.). Велику допомогу надала зав. лабораторією А. Г. Гарбуз та навчально-допоміжний персонал моєї кафедри. Інженери Анастасія Александрова та Юлія Мірошник під час моєї підготовки до захисту днювали й ночували зі мною на кафедрі, адже технічна сторона підготовки також є надзвичайно важливою і складною,  – говорить Н. В. МАКСИМЕНКО.


Карина ТАРАСЕВИЧ.