Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Нагороди

Від родини Мазеп

ВІД РЕДАКЦІЇ. На День Незалежності України Марину Віталіївну Григор’єву було нагороджено медаллю гетьмана Івана Мазепи. Марина Віталіївна займається багатьма проектами: Клуб української мови та культури університету, «Ніч історії Харкова», «Відкрий для себе Каразінський». Марина Віталіївна закінчила історичний факультет. У 2010 році захистила в університеті кандидатську дисертацію за спеціальністю «Історія України». Пізніше отримала другу вищу освіту за спеціальністю «Переклад» у Харківському гуманітарному університеті «Народна українська академія». Читайте про проекти, якими займається Марина Віталіївна в нашому інтерв’ю.

– Марино Віталіївно, за що отримали медаль гетьмана Івана Мазепи?
– Отримання медалі стало для мене великою несподіванкою. І я дуже вдячна МГО «Родина Мазеп» та особисто голові координаційної ради Ігорю Всеволодовичу Мазепі та голові чернігівської гілки цієї організації Миколі Миколайовичу Мазепі за те, що вони відзначили мою дуже скромну діяльність.
Не можу не наголосити, що Міжнародна громадська організація «Родина Мазеп» докладає чималих зусиль для збереження та популяризації традицій та культури України. Без жодних сумнівів, ця діяльність надзвичайно важлива в сучасних умовах. Зокрема, розвінчання історіографічного міфу про гетьмана Івана Мазепу, якого протягом багатьох десятиліть вважали зрадником (а історик Микола Костомаров свого часу навіть назвав егоїстом просто на сторінках своєї наукової праці), виявилося вкрай непростим та тривалим завданням. І МГО «Родина Мазеп» намагається вирішити це завдання усіма можливими засобами, що заслуговує на велику пошану та спонукає більш уважно ставитися до історичної спадщини рідної країни.
– Як виникла ідея створити Клуб української мови та культури університету?
– У 2016 р. я готувала доповідь, присвячену 160-річчю від дня народження почесного доктора Каразінського університету Івана Франка, і в процесі цієї роботи зрозуміла, що насправді дуже мало знаю про цю багатовимірну особистість. Мені захотілося більш глибоко вивчати його життя та діяльність. А коли щось досліджуєш, цим хочеться ділитися з однодумцями. Так виникла ідея Клубу української мови та культури. Перше засідання клубу відбулося 16 листопада 2016 р. у відділі реклами та брендингу Центру зв’язків із громадськістю.
– Що цікавого підготували цього року для «Ночей історії Харкова»?
– Цьогорічна «Ніч історії Харкова» відбулася з 15 на 16 вересня 2018 р. у приміщенні Харківської обласної філармонії. Як координатор цього заходу від університету я взяла участь у прес-конференції 23 серпня. Готувала для відвідувачів дві лекції: «Історія лікування студентів в дорадянський період (на прикладі Харківського університету)» та «Домовий храм Харківського університету».
– За що любите університет?
– Університет – моя alma mater, місце, до якого завжди хочеться повертатися, де завжди можна зустріти близьких за духом людей, розвивати будь-які здібності та реалізовувати найсміливіші творчі ідеї.  Мене надихають креативні й енергійні люди, з якими я спілкуюся, подорожі, нові враження та знайомства, надихає можливість займатися улюбленою справою та бачити результати своєї праці.
Карина БОНДАР.