Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Літо 2018

Стартували  з Харкова!

ВІД РЕДАКЦІЇ: У червні від Північного корпусу Каразінського проводжали яхту «Нептун» і членів її команди – культурно-наукову експедицію до Хайфи (Ізраїль). Попереду у «Нептуна» понад 1600  морських миль, і майже  два з половиною місяці подорожі: сухопутний маршрут, а потім з Херсону до Хайфи – через Дніпро, Очаків, Босфор, протоку Дарданелли, повз грецькі і турецькі острови... Яхтовий похід приурочено до 70-річчя проголошення незалежності Ізраїлю. За штурвалом яхти «Нептун» – шкіпер Валерій Овсянніков. Керівник наукової складової експедиції – науковець кафедри зоології та екології тварин біологічного факультету університету, біолог-аквалангіст, який 35 років займається підводним плаванням і на професійному рівні вивчає підводний світ Антарктики – професор Андрій Юрійович УТЄВСЬКИЙ.

Андрій Юрійович: «Наше місто має давні наукові традиції у дослідженні світового океану. У Харківському університеті працювали видатні гідробіологи, які ходили в наукові експедиції. Зокрема, на кафедрі зоології та біології вивчали стан світового океану, полярних морів, випускники кафедри працювали на Білому, Карському, Японському та інших морях. Ми підтримуємо плідні наукові зв’язки з дослідниками океанів та яхтсменами з різних країн світу. Під час цієї експедиції будемо збирати зразки риб і їх паразитів в Середземному морі для подальших досліджень сучасного стану екології».

Культурна частина експедиція включає дві виставки. Одна з них – фотовиставка Євгена Котляра «На ріках Вавилонських» –  розповідає про життя євреїв, які жили далеко від своєї історичної батьківщини. Фотографії, розміщені на 8 великих банерах, будуть розміщуватися на яхті і експонуватися в місцях зупинки експедиції. Частиною культурних подій у Хайфі стане і виставка фотографій Андрія Юрійовича Утєвського, які були зроблені ним в районі української станції «Академік Вернадський» в Антарктиці, де біолог вивчав відкриту ним скелю Кey Stone і досліджував невідомі раніше види антарктичної флори і фауни.

Експедиція продовжує світовий досвід співпраці університетів з приватними яхт-клубами з метою розвитку морських досліджень, а також в якості підтримки діяльності Міністерства освіти і науки України щодо відновлення морської науки країни. НЕ ПРОПУСТІТЬ! На наших шпальтах про хід і результати експедиції.

К.ДАША.