П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

На кафедрах

Друга премія


Проф. М. М. КОЛЧИГІН, завідувач кафедри теоретичної радіофізики: «На днях ми повернулися з Севастополя, де взяли участь у V Міжнародній конференції «Зверхширокополосні та зверхкороткі імпульсні сигнали». Свої наукові досягнення представляли 80 вчених із восьми країн світу. М. С. АНТЮФЕЄВА, науковий співробітник нашої кафедри, виборола другу премію. Цьогорічна тематика зустрічі передбачала подальший розвиток цифрового телебачення та мобільного зв’язку.

 

Два захисти


кандидатських дисертацій відбулися на кафедрі математичного аналізу. І. В. ПОЄДИНЦЕВА та Л. В. КАЛУЖИНОВА гідно представили свої роботи, присвячені теорії функцій комплектної змінної. Погодьтеся, далеко не кожен день на кафедрі з'являються одразу два нових кандидати!



100% четвертокурсників


фізичного факультету отримали від МОНу бюджетні місця в магістратурі (близько 80). Певно, непогано вчать на кафедрі загальної фізики, адже десяту частину цих місць зайняли саме її вихованці.

 

Перші бакалаври


Цього року кафедра теоретичної та прикладної системотехніки факультету комп'ютерних наук була ліцензова і випустила перших за свою історію бакалаврів. Доц. С. І. ШМАТКОВ, завідуючий кафедрою, розповів, що бакалаврів було 14 чоловік, один з червоним дипломом – Валерій САВІНОВ, який успішно вступив до магістратури.


.

У гості до Львова


Зараз працівники кафедри українознавства готуються до участі в міжнародній конференції, що пройде у Львові. Очікуються науковці з Росії, України, Білорусі, Польщі, Канади, США.

 

Конгрес


Соціологічної асоціації України пройде на соціологічному факультеті у жовтні-листопаді. Він організовується щорічно і ставить за мету окреслити горизонти соціологічного пізнання соціальної реальності, яка швидко змінюється, в її глобальному, регіональному, національному, груповому та особистісному вимірах. Як виглядають сучасні суспільства з точки зору їх інституційного дизайну, cоціокультурних практик, структур і акторів? В якому напрямку рухаються суспільства, в тому числі і українське, У новому тисячолітті в ситуації різноманітних соціальних невизначеностей? Які відповіді на ці питання здатна запропонувати соціологія? Все це визначає широке поле наукових проблем, які будуть обговорюватися на Конгресі.

 

Таліївські читання


Вже п'ятий рік поспіль проводяться Всеукраїнські наукові Таліївські читання на екологічному. Даний захід активно підтримується ректоратом університету, Всеукраїнським товариством охорони природи та державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Харківській області.Більшість доповідей були присвячені пошуку шляхів розв'язання актуальних екологічних проблем сучасності: скидам забруднюючих речовин у поверхневі води, забрудненню атмосфери, проблемі охорони ґрунтів, зменшення викидів побутових відходів тощо.


На кафедрах побували наші спецкори В. ДЕНИСЕНКО, А. КУТАС , М. ШАЛІМОВА.