Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Здрастуйте у рідному домі, шановні першокурсники-2018!

 

Cognocere! Docere!  Erudire!

Традиційні для вересня День Знань і загально університетська конференція пройшли у Каразінському нетрадиційно, креативно і для всіх незабутньо.  Понад 2000 першокурсників стали першого вересня невід’ємною частинкою понад 200-літньої історії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Vivat academia!  Vivant professors!


ІТ-технолог  Інна МАЛАГОН: «Комп'ютерні науки – мистецтво майбутнього»

ВІД РЕДАКЦІЇ:  Набір на факультет комп’ютерних наук у Каразінському в порівнянні з минулим роком зріс: 2017 р. -  160 абітурієнтів,  цього  року – 180.  Проф. В. Т. ЛАЗУРИК, декан факультету комп’ютерних наук: «Я задоволений середнім рейтинговим балом цьогорічних вступників – 182.  Найвищий рейтинговий бал у Інни МАЛАГОН – 199, 206».

…Інна Малагон закінчила Бердянську гімназію №1 «Надія» із золотою медаллю. Брала участь в олімпіадах з української та англійської мов, виборювала призові місця.  У 9- та 10-му класах випробовувала себе в програмі міжнародного обміну учнями FLEX, а також активно займалася дебатною грою.
– Харківський університет  імені В.Н. Каразіна кращий серед університетів України,  – говорить дівчина.  –   Я прагнула вступити до престижного університету саме в Харкові, бо це місто, як на мене, є величним та живописним, і навчатися тут – чудова можливість. У пріоритеті заява до Каразінського була першою і виграшною. На мою думку, комп'ютерні науки – мистецтво майбутнього. Люблю математику, усвідомлюю свій інтерес до IT. Це  галузь, що дасть змогу змінити наш світ на краще, що  і є моєю метою в  житті.
Карина ЧАЙКА.

Фізтехівець Роман ОВСЯННІКОВ: «Викладачі університету – супер!»

Проф. І. О. ГІРКА: «Цього року на перший курс ми зарахували 24 студенти, що, на жаль, на п’ять осіб менше, ніж торік. Проте із 24 осіб семеро мають найвищий бал ЗНО. Середній конкурсний бал першокурсників фізтеху склав 188, що на п’ять балів вище, ніж торік».
Команда фізтеху поповнилася надзвичайно сильними студентами. Світлана ГРИНЧЕНКО – капітан команди учнів Харківського ліцею № 161 «Імпульс», які цього річ вибороли срібні медалі на 31-му Міжнародному турнірі юних фізиків у Пекіні. Ілля ЛУКІН отримав диплом першого ступеню на Всеукраїнському конкурсі-захисті наукових робіт МАН у секції «теоретична фізика». Роман ОВСЯННІКОВ – кращий першокурсник фізтеху.
Роман ОВСЯННІКОВ, золотий медаліст Харківської школи № 124. Написав п'ять наукових робіт у чотирьох різних секціях відділення «Фізики та астрономії» Всеукраїнського конкурсу-захисту Малої академії наук України. Кожна робота відзначена дипломом першого ступеня на обласному етапі конкурсу. Три – захищені на всеукраїнському етапі та отримали диплом першого ступеня (2017р.) та два дипломи другого ступеню (2018р.). Також команда на чолі з Романом виборола ІІІ місце на Всеукраїнському турнірі юних фізиків.
– Найголовніше, що моїх особистісних перемог не було б без викладачів фізичного факультету, а команди в цілому – без викладачів фізтеху, – говорить Роман. – Викладачі цих факультетів – супер. Я переконаний у своєму виборі. Вірю в перспективи. Каразінський був моїм першим пріоритетом. І перші чотири пріоритети теж були зайняті виключно факультетами Каразінського.
К.ЛУНЬОВА.

Хімік Марина МАЗУР: «Каразінський – перший  пріоритет»

Доц. С. В. ЄЛЬЦОВ, заступник декана хімічного факультету: «На спеціальність «Хімія» ми зарахували 51 абітурієнта. Всі місця бюджетні. 12 абітурієнтів  мають 200 конкурсних балів. Марина МАЗУР, випускниця Харківської 47-ї гімназії має сертифікат ІІ ступеня з IV етапу Всеукраїнської олімпіади з хімії. 49 абітурієнтів вступили за першим пріоритетом».
Марина МАЗУР: «Я обрала Каразінський, як перший пріоритет вступу. Тут найвищий рівень викладання хімії не лише у Харкові, а і в Україні. Харків – моє рідне місто, і я вірю, що тут на мене очікує повне занурення у хімічну науку, а також активне громадське життя. Я вважаю, що зможу швидко пристосуватися до нових умов і підкорюватиму нові вершини вже в  Каразінських університетських конкурсах».
Тетяна Василівна МЕЛЬНИКОВА, учитель хімії ХГ №47: «Марина МАЗУР запланувала вступати до Каразінського на спеціальність «Хімія» ще у сьомому класі. Тоді вона на районній олімпіаді з хімії виборола перше місце. У 2017 році вона була капітаном команди своєї школи і  перемогла на XXV Всеукраїнському турнірі юних хіміків. Головне  досягнення Марини – срібна медаль на 52-й Міжнародній Менделєєвській олімпіаді».
П’ятеро однокласників Марини  теж вступили до Каразінського: Денис ОЛЕНІН, Вікторія ГОРБЕНКО, Анна ТАНЦЕРОВА, Михайло ЗАГАЙНОВ та Ілля ДОБРОРОДНИЙ. Вітаємо талановиту молодь у стінах класичного університету!
Надія РУБІНІНА.