Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Абітурієнти-2018

 

Громадянська позиція

Павло МІГУНОВ 11-класник КЗ «ХНВК гімназії-школи  І ступеня №24», з 8 класу активно цікавиться громадською діяльністю. Очолює PR-відділ проекту «Платформа шкільного розвитку», успішно  навчається в школі та займається у Малій академії наук.


Паша: «З 10-го класу я займаюся науковою роботою в МАН з географії. У цьому році виборов перше місце у районі з  роботою  «Географія працевлаштування студентів міста Харкова: механізми здобуття місця праці». Серед пріоритетів у мене на першому місці факультет міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу. Мені подобається вивчати, аналізувати і застосовувати знання на практиці з геополітики та розуміти, яка країна від кого залежить, як економічні відносини можуть впливати на майбутнє міжнародної арени. Я веду блог в  Instagram і одночасно займаюся роботою PR-відділу в «Платформі шкільного розвитку». Це спільний проект громадської організації «Лінк», Молодіжної ради при Харківському міському голові, Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту та Департаменту освіти міської ради. Ольга Андріївна Чичина, Христина Черкасова, Ілля Білостоцький і я створили цей проект».

Таїсія ЄРОХІНА.

 

Сенсаційна панянка

ВІД РЕДАКЦІЇ. Уперше я побачила Анастасію Климову на турнірі юних журналістів. Ще тоді в цій дівчинці помітила велике завзяття та впевненість у власних силах. Вона виступала опонентом під час гри. Їхня команда мала красномовну назву «Сенсаційні пані». Дівчина навчається в 11 класі ХЗОШ №168 Індустріального району. Вона збирається подавати документи на філологічний, соціологічний та історичний факультети, а також – на факультет іноземних мов Каразінського університету. Анастасія стала переможцем в конкурсі «Учень року - 2018» в номінації «Інтелектуал року».


Анастасія Климова:  «Не дивлячись на те, що я однаково цікавлюсь і гуманітарними, і точними науками, усе-таки розумію, що створена не для фізики з хімією. Вважаю, що займатися потрібно тим, що подобається і найлегше дається (це і є твоє), тоді майбутня робота буде приносити задоволення і не змусить сильно нервувати. Я легко вивчаю мови і обожнюю літературу, зараз відвідую курси з німецької.

Відповідно до цього в школі моїми найулюбленішими предметами є українська мова та література, фізика. На перший погляд – дивне поєднання, але недаремно я їздила на турнір юних винахідників і раціоналізаторів, де команда посіла 3 місце на Всеукраїнському етапі. Люблю також хімію, але в 11 класі, якщо клас не є профільним, хімія більше нагадує якусь інструкцію з використання побутових хімічних засобів. Цікавіше було вивчати формули, реакції та теорію.

Охоче беру участь в турнірах. У 11 класі була в складі команд на турнірах: хіміків, фізиків, економістів. У старшій школі відвідувала олімпіади з хімії (І місце на районному етапі) та економіки (три роки поспіль посідала ІІ місце). На захисті творчих робіт «Харківщина - конкурентноспроможний регіон» одержала І місце. Тоді всім дуже сподобалася моя робота, де я розглядала вертикально інтегровану групу «Golden Tile» і конкретно ПАО «Харківський плитковий завод», аналізуючи процес виробництва і місце підприємства на вітчизняному і світовому ринках.

Окрім  цього я чотири роки поспіль писала роботи в МАН, де кожного разу змінювала секцію. У 8 класі я була найменшою учасницею районного етапу конкурсу-захисту робіт МАН з англійської мови, де досліджувала зі своєю вчителькою випадки вживання інверсії в романах Джейн Остін (ІІ місце). У 9 класі працювала на секції «Гідрологія». Тоді в річці Сіверський Донець почала розмножуватись тропічна африканська рослина пістія, що було справжнім екологічним лихом. Через неї фактично не існувало доступу до води. Я досліджувала, що уявляє собою рослина, чим вона небезпечна, як зменшити її кількість. З цією роботою я посіла 2 місце на міському етапі. У 10 класі перейшла на секцію «Ланшафтознавство». Писала про давно забутий і покинутий парк Зелений Гай та розробляла проект його реконструкції. Частина роботи була присвячена історії парку, я відповідала на питання, чому він в такому занедбаному стані, чому вирубуються дерева та йде будівництво. Мене тоді це дійсно зацікавило, навіть знімали репортаж про парк для уроку з основ журналістики.

Цього року вчителька української мови та літератури запропонувала написати роботу на секції  «Літературна творчість». Я із задоволенням погодилась, в результаті чого ми надрукували дві мої збірки: «Істина міражів» - 5 новел, «Сповідь лілеї» - лірика. Дуже сподобалось захищати роботу на обласному етапі, була творча атмосфера. Тоді я посіла 3 місце.

Попри все хочу стати журналістом. Уявляю свій робочий день так: вдень веду журналістські розслідування, вивчаю море літератури, спілкуюся з людьми різних професій, аналізую документи та перевіряю факти, у такий спосіб збираю повну картину для написання статті. Потім знімаю сюжет, який стане сенсаційним. А ввечері у спокої пишу новели чи, можливо, колись і романи».

Карина БОНДАР.


Винні зірки?

Серед абітурієнтів і випускниця Вовчанського ліцею №2 Марія КРАВЦОВА.  Дівчина обрала справою життя науку про космічні тіла. «Однозначно обираю кафедру астрономії Каразінського університету! З вибором навчального закладу мені допомогла моя вчителька фізики та астрономії, також вихованка фізфаку – Ольга Олександрівна Невгасімова. Два роки я писала роботу МАН й обрала тему, пов’язану з астрофізикою. Можна додати трохи романтики і припустити, що у виборі моєї професії винні зірки?», – зазначає абітурієнтка.

З нашим університетом дівчина знайома досить добре. Минулого року вона писала роботу МАН від гуртка астрономії при ХНУ,  виборола 4 місце. Науковий керівник дівчини доцент кафедри астрономії Василь Григорович Шевченко. У квітні цього року брала участь в Барабашовських читаннях, присвячених 210-ій  річниці викладання астрономії в ХНУ ім. В. Н. Каразіна та 124-ій річниці від дня народження М. П. Барабашова.

Д. КАЛЬНІЦЬКА.

 

Із Заходу України до Каразінського

Олександра ПАРАМОНОВА, вихованка Свалявської загальноосвітньої школи №3 Львівської області, приїхала до Каразіна слідами своїх двох сестер. Саме вони і  розповідали про цей найкращий університет. І Саша вважає за  честь тут навчатися. Олександра ПАРАМОНОВА:


– Біологічний для мене у пріоритеті. Тут навчалася моя найстарша сестра Вікторія. З дитинства обожнюю природу, також у майбутньому мрію займатися дослідженнями Світового океану. Дуже кортить дізнатися, що від нас ховає цей загадковий підводний світ. Мрію отримати у цих стінах високий рівень кваліфікації,  завдяки каразінським знанням  зробити багато наукових відкриттів. І, може, років через 20 ви будете знати Олександру Парамонову, як відомого науковця. Цього року  я посіла ІІІ місце МАН з історії, також брала участь в олімпіадах з української мови та у  Міжнародному математичному  конкурсі «Кенгуру».

Жанна АДАМЕНКО.

Обирають класику

ВІД РЕДАКЦІЇ. Харківські гімназисти обирають Каразінський університет, як запоруку перспективного майбутнього. ДАРУЄМО розповіді про кращих вихованців Харківської гімназії №47, абітурієнтів класичного університету!

Знавчині мов

Вікторія КУЛЬПІНОВА та Олена МАТУШАНСЬКА, подруги та красуні, бачать себе у майбутньому перекладачами, тому обрали факультет іноземних мов Каразінського університету. Обидві –  переможниці турнірів «Розумники та розумниці», конкурсів МАН різних етапів з гуманітарного профілю. Віка КУЛЬПІНОВА: «Мрію опанувати китайську та англійську мови».  Олена МАТУШАНСЬКА: «Для мене знання мов – це квиток у майбутнє. Мрію потрапити до Кореї, Японії».



Біологія перемогла

Марія НАУМОВА та Руслан ОГАНОВ вважають, що затребувані професії майбутнього – у царині біології, генної інженерії, біохімії!  У 8 класі у Черкасах Руслан посів І місце на Всеукраїнській олімпіаді з біології. Далі – призові місця в різних етапах МАН (секція «Селекція та генетика»).

Руслан ОГАНОВ: «Обираю біологічний факультет Каразінського університету, тому що тут найпотужніша наукова база та можливості для досліджень. Планую стати біохіміком. Вивчати біохімію рослин та людини.  Мрію готувати тут олімпіадників, так як готували мене!».

Марія НАУМОВА захопилась наукою про живу природу,  в 9 класі перемогла на  районній олімпіаді з біології. Потім – І абсолютне місце  в області, ІІ – місце на Всеукраїнському відборі. І цим літом Марія брала участь на Міжнародній олімпіаді з біології та екології (Іран), потрапивши у 8-ку кращих юних біологів України! Марія: «Мене цікавить цитологія, біохімія. Мрію у майбутньому викладати свій спецкурс».


Більше фізики

Олександр МАТВЄЄВ та Герман ОРЛОВ, два товариші-фізики… А де найкраща система фізтехівської освіти? Хлопці кажуть: у КАРАЗІНСЬКОМУ. Олександр і Герман – неодноразові переможці районних та обласних олімпіад з інформатики, фізики, математики. Герман: «До 10 класу захоплювався хімією та математикою. Сьогодні фізика – стала тим істинним шляхом, яким хочу надалі рухатися!».  Сашкова робота «Розробка менеджменту комп’ютерного класу» цього року стала кращою на ІІІ етапі МАН (наук. керівник О. В.Щербаков). Олександр: «Мрію бути винахідником, створювати нове. Хочу розробити систему управління розумним будинком, яку можна буде контролювати з телефону. Вже працюю над цим».


Ліна ТИМАРСЬКА.


До  престижного університету!


Дарина  ТАТАРКО – випускниця   Костянтинівської  спеціалізованої загальноосвітньої  школи I-III ступенів №13 з поглибленим вивченням іноземних мов.


Ніна Олександрівна МОРОЗ, класний керівник дівчини: «Дарина – цілеспрямована дівчинка, відмінниця, встигає все та допомагає іншим».  Дарина  ТАТАРКО: «Найбільше зацікавлена в  економічному факультеті спеціальністю «Маркетинг». Для професії маркетолога необхідні мої якості характеру.  Я знаю, що найбільш обдаровані абітурієнти стають студентами такого престижного університету. І це справедливо».

Ірина ВОЛОБУЄВА,  ЛЖ-11.


Життя – кольорове!

Ілля БЛАЖКО, учень 11-го класу ХЗОШ №72,  стояв перед складним вибором спеціальності: економіка, соціологія, ІТ чи математика.

Ілля БЛАЖКО:

– Остаточним було одне  – Каразінський університет, але з вибором факультетів визначився за результатами ЗНО. Бачу себе в майбутньому спеціалістом у ІТ-сфері, поєднувати з економікою (менеджментом) та із соціологією. У моєму класі 30 учнів, більшість зробила вибір щодо вищої освіти у Каразінському. Вважаю, факультет математики і інформатики найбільш перспективним для себе. Планую мати насичені студентські роки, хочу взяти участь у студентському самоврядуванні, допомагати організовувати масові заходи. Використаю усі можливості знайти улюблену справу.  Намагатимусь бути в постійному русі! Життя –  кольорове, обирай Каразінський!

Надія РУБІНІНА.


Із учнів у вчителі

Анастасія БОЙЧЕНКО, випускниця Сумської школи №10:

– Я впевнена, що моє покликання – бути вчителем німецької мови.  З англійською у мене також немає проблем.  На вибір університету вплинув День відкритих дверей у  лютому. Мій вибір схвалив Володимир Миколайович ПАЛЯНИЦЯ класний керівник, який викладає німецьку мову.


В. М. ПАЛЯНИЦЯ:

– Анастасія дуже здібна: минулого року посіла ІІ місце на Всеукраїнській олімпіаді з німецької мови. Я впевнений, що їй варто здобувати вищу освіту у престижному та перевіреному часом університеті. Харківський університет допоможе їй стати професіоналом і втілити мрії.

Надія РУБІН.


За ними  майбутнє!

11-класниця КЗ ОСШІ «Обдарованість» Діана ШЕНДРИК обирає фізичний факультет ХНУ імені В. Н. Каразіна!


Два роки поспіль Діана у складі команди посідала призові місця на Всеукраїнському турнірі юних фізиків. Її науково-дослідницька робота в МАН – «Альтернативна концепція петротермальної ГеоЕС у зонах різного геотермального потенціалу на основі модернізацій турбогенератора зануреного типу», пройшла апробацію на декількох конференціях молодих вчених. Дівчина може похвалитися патентом на винахід на корисну модель з концепції перетворення геотермальної енергії!

…Науковою діяльністю зацікавив батько. Тато Шендрик Олексій Михайлович має дві вищі освіти – турбінобудування та гірська інженерія. Саме він підтримує доньку у всіх починаннях і зорієнтовує її майбутній освітній маршрут. Навіть у вільний від навчання час науковий пошук стає її хобі, дівчина слідкує за світовими тенденціями в науці та техніці. Діана: «Тема моєї роботи МАН та винахід – це змінена композиції геотермальної станції, основна відмінність конструкції полягає у переміщенні турбокомплекса всередину свердловини.  Обирала я саме серед технічних ВУЗів, проте  ХНУ ім. В. Н. Каразіна вразив мене потужними освітніми програмами та активною міжнародною співпрацею».

Д.КАЛЬНІЦЬКА.


Кращий в Україні

Ілля ЛУКІН – медаліст Харківської СШ №3 із поглибленим вивченням англійської мови.


Ілля: «Мрію бути фізиком. Саме на фізико-технічному факультеті Харківського університету вивчають теорію фізики елементарних частинок, якою я хочу займатися.

Цього року я посів перше місце на Всеукраїнському конкурсі МАН (секція теоретичної фізики). А нагорода для нас із моїми знайомими (Р. Овсянніковим та В. Акулічем) – їдемо у червні до Швейцарії в ЦЕРН (міжнародний дослідницький центр з ядерних досліджень) навчатися у VІ Науковій школі з фізики для школярів. Я давно мріяв потрапити в ЦЕРН, й ось мрія справдилася».

Таїсія ЄРОХІНА.