Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

У чому секрет?

 

На високому рівні!

ВІД РЕДАКЦІЇ. У Білоруському державному університеті транспорту відбулась IV Міжнародна студентська олімпіада з теоретичної механіки. У ній взяли участь студенти 32 вузів із шести держав: Білорусі, Китаю, Польщі, Росії, Туркменістану й України. В командному заліку та в конкурсі «Брейн-ринг» каразінці посіли ІІІ місце, за результатами особистого заліку – золото здобув студент фізичного факультету Олександр НІКОЛАЄНКО, бронзовою медаллю нагороджений студент фізичного Максим МАЗАНОВ.


Дев’ятий рік поспіль наші студенти беруть участь в цій олімпіаді та вдруге привозять звідти золото. В чому секрет успіху? Керівник команди доцент факультету математики і інформатики Сергій Олександрович ПОСЛАВСЬКИЙ: «Я займаюсь підготовкою до олімпіад вже понад десять років. За цей час не важко зрозуміти, що складова успішності – це ентузіазм та зацікавленість студентів і, звичайно, їхні знання! Особливо добре себе проявляють випускники 27 ліцею та 45 гімназії. Наприклад, Саша Ніколаєнко – вихованець 27 ліцею, а Максим Мазанов – колишній учень 45 гімназії. До олімпіади ми інтенсивно готувались близько місяця. На жаль, набору за напрямом підготовки «Механіка» в нашому університеті вже немає, через недобір першокурсників, а от в Хэхайському університеті (Китай), команда якого посіла 2 місце, є близько десяти інститутів з цього напряму в межах університету. Тож результатом ми задоволені, проте хотілося б, аби і наші студенти більше вивчали механіку. Особливу подяку висловлюю деканові фізтеху.  Завдяки Ігореві Олександровичу наші студенти мають можливість брати участь в подібних заходах. Раніше він знаходив спонсорів, а потім домігся університетського фінансування».
Саша НІКОЛАЄНКО, другокурсник фізичного: «У теоретичному конкурсі ми мали 8 завдань, на які відводили 4 години. Завдання не важкі, проте часу не вистачало. Став у нагоді попередній досвід,  минулого року в цій же олімпіаді я отримав срібло».
Задоволений участю і більш досвідчений студент  третьокурсник фізичного Максим МАЗАНОВ: «На першому курсі в цій же олімпіаді я посів II місце. Для мене ця перемога – мотиваційний поштовх до подальшої роботи у розумінні механіки в ширшому сенсі. Ці змагання дають змогу розвинути у собі здібності швидкого розуміння сенсу задачі, що може бути дуже важливим в подальшій науковій праці, а також дають більш інженерне розуміння дисципліни "Механіка". Визначальним бекграундом для мене слугували поради і заняття доцента кафедра прикладної математики, факультету математики і інформатики Сергія Олександровича Пославського».
Другокурсник фізико-технічного Максим Сердюк нещодавно ще й посів друге місце на Всеукраїнській студентській олімпіади з фізики: «Перемога нашої команди показує, що студенти Каразінського отримують якісну освіту. Я тільки почав проходити курс з теоретичної механіки, тому Сергій Олександрович допоміг наздогнати потрібний матеріал. Так само мені б хотілося подякувати деканові нашого факультету Ігореві Олександровичу Гірці,  який читав курс з загальної фізики «Механіка» та доценту кафедри теоретичної та ядерної фізики та вищої математики Ігорю Володимировичу Танатарову».
Д.КАЛЬНІЦЬКА.