П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Підручник

«Теоретична електродинаміка»

Проф. С.М.  ШУЛЬГА, декан факультету радіофізики, біометричної електроніки та комп’ютерних систем,  переміг з  підручником «Теоретична електродинаміка» у виставці-конкурсі навчальної та наукової літератури за 2017 рік!


– Розкажіть, будь ласка, детальніше про цю підручник.

– Підручник «Теоретична електродинаміка» є складовою чотиритомника з курсу теоретичної фізики, до якого також входять підручники з теоретичної механіки, квантової механіки, а також термодинаміки і статистичної фізики. Цей чотиритомник плануємо висунути на здобуття Державної премії.

– Чим особливий він  для студентів?

– Ми намагалися зробити так, щоб наведений у підручнику лекційний курс був достатньо повним і докладним, а логіка і послідовність його побудови полегшувала сприйняття. Вважаю, що ретельне викладання складних теоретичних і математичних аспектів у поєднанні з допоміжними матеріалами є дуже корисним для самостійної роботи студентів, а наявність питань та завдань для самоконтролю дає змогу студентам перевірити і систематизувати отримані знання з курсу електродинаміки. При написанні підручника, на мій погляд, вдалося поєднати високий теоретичний і методичний рівень з доступністю викладання матеріалу, До речі, дуже приємно повідомити, що за нашим підручником викладають не тільки в Харківському університеті, а, наприклад, у Дніпровському. Також попит на нього існує і в інших регіонах України. Сподіваюсь, що колись ця книжка з’явиться й на світових теренах англійською мовою.

– Скільки часу витратили на створення видання?

– Написання цього підручника відбувалось в декілька етапів, останній з яких складав більше двох років. Загалом робота над чотиритомником тривала майже 10 років, до неї був залучений великий авторський колектив професорів і доцентів кафедри теоретичної радіофізики факультету РБЕКС. Хочу висловити щиру вдячність своїм колегам, які доклали значних зусиль для того, щоб ці видання побачили світ. Окремі слова вдячності хочеться сказати академікам НАН України Леоніду Миколайовичу Литвиненку і Валерію Михайловичу Шульзі, консультації та зауваження яких були неоціненними при роботі над нашим чотиритомником.

–  Ваші плани на наступні роки?

– У додаток до лекційного курсу, що міститься у підручнику «Теоретична електродинаміка», нами підготовлено «Збірник задач з електродинаміки», який на сьогодні знаходиться на етапі видання в редакції Харківського університету.

–  І наостанок, куди збираєтесь витратити університетську премію?

–  Премію витратимо досить прозаїчно: придбаємо канцелярське приладдя для нашого деканату.

Ж. АДАМЕНКО.