Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Вдихаючи свіже повітря

Після першого і другого курсу студенти біологічного факультету проходять навчально-польову практику на біостанції в Зміївському районі Харківської області. Тут в селі Гайдари на території національного природного парку «Гомільшанські ліси» чотири тижні навчається близько 130 студентів.
Свіже повітря, річка та неймовірна краса парку знайомить студентів із різноманітністю рослин і тварин Лівобережного лісостепу. На цій території зустрічаються майже 80 % рослин Червоної книги, що зростають в Харківській області, та безліч комах та тварин. Практиканти готують свої перші науково-дослідні роботи, проводячи першу половину дня на екскурсії територією національного парку, а другу – в лабораторії.
Ю. Г. ГАМУЛЯ, керівник практики: «Сьогодні студентська практика проходить під керівництвом висококваліфікованих викладачів кафедри ботаніки та екології рослин і кафедри зоології та екології тварин. Навчально-польова практика – важлива частина біологічної освіти. Знання рослин та тварин – один з головних напрямків, які повинні знати досвідчені біологи. Сьогоденна практика відрізняється від тієї, що була 3-5 років тому. Зараз студенти працюють в лабораторіях із покращеним обладнанням, освоюють нові методики вивчення біологічних об'єктів. Дослідження проводяться на сучасному рівні».
За результатами наукових робіт проводиться конференція. Участь беруть всі студенти, а найкращі роботи рекомендують до опублікування свого дослідження в збірнику тез «Щорічна міжнародна конференція молодих учених «Біологія: від молекули до біосфери»» та інших провідних журналах, а деякі роботи стають згодом дипломними або лягають в основу майбутньої кандидатської.
Окрім праці, тут проводяться човнові екскурсії Сіверським Донцем, турніри з волейболу, бадмінтону біологічного з геолого-географічним факультетом Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Харківським національним педагогічним університетом імені Г. С. Сковороди. Також цього року вперше святкували День Парку.
Після третього курсу студентська практика проходить на біологічній станції в с. Мартовій, в заповідниках Криму, Карпат та інших цікавих місцях. Студенти не лише знайомляться з різноманіттям природи України, а й збирають матеріали для поповнення рослин та тварин та наукових колекцій кафедр, наочний матеріал для занятть. Так за останні 40-50 років саме зі студентських практик було привезено безцінний гербарій рідкісних та зникаючих рослин майже з усього колишнього СРСР (Далекий схід, Середня Азія, Байкал, Сибір, Мурманська область та ін.).


М. ШАЛІМОВА.