П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетська продукція

Орієнтир на нову школу

ВІД РЕДАКЦІЇ.  Диплом ІІ ступеня університетського конкурсу у напрямі «Навчальна література для загальної школи» отримала доцент кафедри генетики та цитології біологічного факультету Ольга Валентинівна ТАГЛІНА за розробку  підручників з основ здоров'я для 8 та 9 класів.

Нагороду за літературу Ольга Валентинівна отримує не вперше, адже вона –  автор понад 300 видань.  Це підручники для школи та вузів, розробки уроків, підготовки для ЗНО, методичні посібники, науково-популярні видання.  Ольга Валентинівна: «Розробляти навчально-методичні комплекси для шкіл я почала спільно з доцентом кафедри фізіології та біохімії рослин Ларисою Олексіївною Красільніковою. Ще у 2002 р. ми  видали підручник «Біологія» для 6 класу, робочий зошит для учнів та методичний порадник для вчителя до цього підручника. Згодом у світ вийшов  підручник «Біологія»  для 10 класу, та підручники з основ здоров'я для 6-9 класів,  а  також підручники для початкової школи «Я у світі» для 3-4- класів і «Природознавство» для 4 класу. На полицях українських магазинів можна зустріти популярні видання «Історія України» для молодшого шкільного віку, «Їсти подано!»  про здорове харчування,  «Секрети жіночої краси», «НеЗручні  діти  неЗручні  батьки» про стосунки в сім'ї, а ще я написала декілька книг до серії «Видатні українці» – про М. Башкірцеву, М. Булгакова, І. Рєпіна, Л. Утьосова. Більш за все мені подобається працювати з видавництвом «Ранок» у якому вийшли усі мої підручники».

Цьогорічну перемогу доцент отримала за підручники та методичні комплекси з основ здоров'я для 8 та 9 класів, які були розроблені відповідно до вимог нової української школи. Комплекс включає розробку практичних вправ, теоретичний матеріал, словник термінів, має завдання, які спрямовані на застосування діяльнісного підходу до навчання, а ще в комплекті є електронний додаток.  Ці підручники не лише отримали позитивні оцінки від експертів, а й були обрані багатьма вчителями для викладання в харківських школах. На замовлення МОН тепер друкується понад 60 тисяч примірників!

«Я працюю у школі, колись викладала в університетському ліцеї, тому намагаюся зробити свої підручники цікавими й змістовними для школярів, зручними для вчителів.  Мені подобається університетський конкурс, адже звертають увагу не лише на підручники для ВНЗ. Наша література для школи – це підготовка майбутніх абітурієнтів. Почалася реформа шкільної освіти, яка потягне за собою реформу вищої освіти, і ми повинні цьому сприяти – це орієнтир на покращення усієї  системи освіти»,  –  додає Ольга Валентинівна.

Д.КАЛЬНІЦЬКА.