П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Туберкульоз

 

Виліковний

Третя частина світу інфікована мікробактеріями туберкульозу. Щорічно близько 10 млн. чоловік захворюють на відкриті форми туберкульозу і ще стільки ж закриті. Туберкульоз інфекційне захворювання, спричинене мікробактеріями. Зазвичай ураження зазнають легені, але захворювання може виникнути й в інших органах. Найчастіше збудник туберкульозу передається повітряно-крапельним шляхом, від хворої людини при кашлі, чханні, розмові. Заразитися можна навіть при одноразовому контакті з хворим. Поширеність туберкульозної інфекції дуже висока. Особливо сприйнятливі діти, підлітки та люди похилого віку.

На ранніх стадіях захворювання з'являються такі симптоми: загальне нездужання, слабкість, невелике підвищення температури тіла, кашель, нічна пітливість, зниження ваги, дратівливість. Серед дорослого і підліткового населення основним методом діагностики туберкульозу на ранніх стадіях є щорічні профілактичні флюорографічні огляди. Туберкульоз виліковний.  Не можна самостійно переривати розпочате лікування!

Звертайте увагу на своє самопочуття. Людина, яка кашляє, може виявитися хворою на туберкульоз. Для попередження захворювання на туберкульоз необхідно боротися з курінням, алкоголізмом, вести здоровий спосіб життя, а також обов'язково щорічно проходити флюорографічне обстеження легенів.

Г.АЛЬБОЩА, дільничний терапевт.