Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Філологи

Наука – це цікаво!

 

 

ВІД РЕДАКЦІЇ. Доц. Григорій Олегович САВЧУК з 2011 р. є куратором Наукового товариства філологічного факультету. Свою наукову діяльність Григорій Олегович розпочав із виступу в Малій академії наук, а тепер сам допомагає студентам підвищувати свій культурний рівень. Куратор розповів про головні події студентського наукового життя в цьому навчальному році.

- Наукове товариство філфаку постійно розвивається. Ми презентуємо на засіданнях найкращі доповіді викладачів, аспірантів, студентів. Минулого семестру головою нашої організації була Марія Варлигіна (випускниця відділення російської мови та літератури), яка провела п’ять заходів. Однією з найцікавіших була зустріч із магістром Ольгою Васіною, літературним редактором міжнародної компанії-розробника мобільних і браузерних ігор «Plarium». На зібранні встигли обговорити, які можливості з’являються після закінчення навчання, ким можна працювати, маючи філологічну освіту, як використати знання літературного редактора.

У січні головою товариства стала п’ятикурсниця Аліна Мартовицька. Весняний семестр було відкрито виступом доцента кафедри історії російської літератури Наталі Павлівни Євстаф’євої. Лекція була присвячена міжмистецькій взаємодії.

На наших заходах часто виступають студенти. Минулого семестру свої мультимедійні доповіді презентували, наприклад, старшокурсниці Наталя Проскуріна та Богдана Хільська. Окрім цього, у березні відбулося засідання, на якому виступали переможці конкурсу наукових робіт (секції «Українська мова та література», «Соціолінгвістика»). Найкращі студії відправили на ІІ етап конкурсу, який пройде в Умані та Львові.

Раз на рік ми влаштовуємо масштабні акції. В листопаді 2017 року ми запросили кандидата мистецтвознавства Андрія Юрійовича Корнєва, який провів мультимедійну лекцію «Загадки Леонардо да Вінчі», що пройшла із аншлагом. Це було справжнє свято на факультеті, ми зібрали більше 100 студентів, було багато викладачів. Надалі ми плануємо лекції різноманітної тематики, не тільки гуманітарної.

- Як готуєтеся до ХІ Регіональної студентської наукової конференції?

- Зазвичай на щорічній конференції виступають близько 60 студентів. На пленарному засіданні ми слухаємо найкращі доповіді, далі проводимо секційні засідання. Віднедавна спостерігається підвищений інтерес студентів до таких конференцій, оскільки за участь у них дають додаткові бали під час нарахування стипендії. Наша організація прагне об’єднати найкращих представників факультету, ми хочемо не тільки підвищити науковий рівень, а й познайомити між собою однодумців. У нас працюють мовознавчі, літературознавчі та журналістикознавчі секції. Для студентів це гарна нагода проявити себе.

- 3 роки тому відродилася літературна студія «Текстура». Розкажіть, які заходи встигли організувати?

- Діяльність літературної студії поновила Марія Варлигіна, яка пише вірші, займається фотомистецтвом та грає на музичних інструментах. Є два основні формати зустрічей: презентація книги та літературна дискусія. Остання вимагає від учасників ерудиції, начитаності. Студенти можуть на одному рівні з викладачами обговорювати сучасний літературний процес. Що б не говорили, але люди продовжують читати, люблять літературу.

- Чи проводите Ви мистецькі акції?

- Чотири роки тому ми започаткували музичні концерти в день переобрання правління СНТ. На першому концерті студенти філфаку зіграли на фортепіано, скрипці, гітарі. Другий присвятили класичній гітарі. Пригадую ту атмосферу. Під час виконання композицій в аудиторії панувала повна тиша, адже грав відомий український гітарист, віртуоз Володимир Доценко. На третьому концерті виконували класичну музику, прозвучали струнний квартет, кларнет, академічна бандура, фортепіано.

- Чим особисто для Вас є Наукове товариство?

- Для мене – це щоденна робота, яка надихає на реалізацію нових ідей. Склад товариства постійно змінюється. Ми постійно шукаємо творчих особистостей. Тут вони отримують певний досвід, який допомагає їм у майбутньому.

 

К. БОНДАР.